Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Абритус - Как римският император Траян Деций губи живота си край Разград

Крепостта Абритус остава в историята с тежката битка на римляни с готи и едно златно съкровище с над 800 златни монети1 юли 251 г. Край днешен Разград тежко се сражават хилядни войски на римляни и готи. Сред войниците нагазили в блатистите места до р. Бели Лом е и императорът Траян Деций. До него е синът му Херений Етруск, който се подготвя за трона, като трупа слава и военен опит. Още в началото на битката стрела се забива в лицето на Етруск. Младежът е тежко ранен и скоро издъхва. В минутите на страшна бащина мъка владетелят на Рим показал твърдост и сила, с които изумил околните. „Смъртта на един войник, не е от особено значение за битките на цялата армия“, казал спокойно той и продължил сражението. Фаталната развръзка и за императора дошла. Буйният му кон се подхлъзнал и го хвърлил в мочурищата, където смъртта си намерили още 30 хил. римски войни. За тази тежка битка разказва хроникьорът Аммиан Марцелин.

Римският император Траян Деций е първият загинал извън Рим, а точното място е Абритус, днешен археологически обект, на 3 км от Разград. Бях запленен от тази история, която научих, щом посетих комплекса. Той заема внушителните общо 1000 дка, а 150 от тях са покрити от древен град, носещ същото име. Каменни улици, йонийски колони, които някога са подпирали огромните сводове на важни сгради, и високи 15 м крепостни стени с 35 кули бойници покриват мястото. Смята се, че Абритус е основан в края на I век като римски военен лагер, построен върху руините на старо тракийско селище. Постепенно се разраснал до най-големия град в Североизточните части на Балканите. Бил е и важно търговско средище. За това подсказва не само близостта му до Черноморието и Дунава, но и фактът, че тук е открито най-голямото златно монетно съкровище от времето на късната Римска империя по нашите земи. Градът не е разполагал със собствена монетарница, откритието направено през 1971 г. тежи 4 кг. Общо това са 835 златни монети, сечени през V век от името на 10 императори.

Завинаги обаче това място остава в историята с тежката битка на римляни и готи, при която загива императорът Траян Деций. Патина от броколиНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:-    500 г броколи

-    6 бр. яйца

-    черен пипер

-    3 с.л. гарум

-    пресен кориандър

-    зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:-    Нарязваме броколите и ги измиваме обилно, след това ги варим за около 6 минути.

-    Разбъркваме яйцата също като за омлет. Добавяме сос гарум и черен пипер и изсипваме в съд намазан със зехтин.

-    Готвим на водна баня за 30 минути на 200 градуса.

-    Щом е готово, махаме от котлона и поръсваме със ситно нарязан кориандър или магданоз.