Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Асенова крепост – оставена ни в наследство още от траките

Красиво място, към което добавих средновековна рецепта с жито

“В лето 6739 индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град“, това гласи изсечен в скалата надпис при Асеновата крепост. Крепостта носи името на цар Иван Асен II, но тя е съществувала още по времето на траките.

Днес всички я свързваме с малката църква „Св. Богородица Петричка“, която е на ръба на скалата, а от там се открива спираща дъха планинска панорама. Първото ми качване до горе ми напомни колко красива е България и колко богата история пази. Част от тази история е средновековната Асенова крепост. Причината тя да бъде кръстена на цар Иван Асен II е, че именно той нарежда тя да бъде реставрирана през 1231 г., както обяснява надписът в скалата.

Първи обаче я обновяват византийците още през IX век и я ползват за да охранява границата на Византия в този край. От това време са и първите писмени доказателства за крепостта, от които става ясно, че в нея е имало охрана и администрация. През годините обаче Асеновата крепост е била изоставяна и превземана. Веднъж е била завзета от кръстоносците по време на Четвъртия кръстоносен поход, а по-късно и от османците.

Винаги, когато минавам през подобна забележителност се опитвам да погледна на историята и през призмата на кулинарията. По времето, когато се е обитавала крепостта – Средновековието, храната е включвала всякакви зърнени и бобови култури като пшеница, ечемик, просо, ръж, овес, леща, грах и др. Знам също, че са се използвали много и всякакви видове зеленчуци - зеле, ряпа, цвекло, моркови, лук. По нашите земи са се отглеждали кози, свине, говеда, кокошки, а месото им се е консервирало или в саламура или директно осолено, но понякога е било опушено или изсушено.

За всички, които са любопитни какво точно са си готвели в Средновековието, успях да изровя тази стара рецепта:FRUMENTY

Frumenty произлиза от латинската дума frumentum – в превод „зърно“. Ястието представлява гъста пшенична каша, която по традиция се е сервирала с дивечово месо. Често се е правила с бульон или пък с бадемово мляко, вместо с обикновено мляко, но това зависело дали се е ядяла в ден за пости. Накиснете шафрана в млякото за няколко часа за да пусне вкус и да го оцвети. Аз предлагам един значително по-простичък метод за приготвяне на това средновековно ястие, като оставям на вас да изберете дали да добавите месо или пък предпочитате да го изпробвате като десерт.НУЖНИ ПРОДУКТИ:-    1 чаша грухана пшеница

-    2 чаши вода

-    2-3 чаши мляко

-    2 жълтъка

-    1 ч.л. сол

-    щипка шафранНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Сложете пшеницата във водата и я оставете да заври. Щом е готова я оставете за 15 мин. на слаб огън. Смесете жълтъците с млякото и ги добавете към пшеницата. Разбъркайте добре. Като свалите от котлона, сложете солта и шафрана и разбъркайте отново. Сервирайте горещо, като може да поръсите със захар или канела по желание.

Накиснете шафрана в млякото за няколко часа за да пусне вкус и да го оцвети.