Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Баба Вида - недостъпна и непревземаема

Легендарната крепост на брега на Дунава

Имало едно време 3 сестри. Най-голямата се казвала Вида, а другите две – Кула и Гъмза. Двете малки сестри взели богатството на баща си – заможен български болярин, и се задомили. Скоро загубили всичко, защото съпрузите им лекомислено пропилели богатството. Вида обаче, като най-голяма и мъдра, решила да не допуска същата грешка като тази на сестрите си и цял живот отклонявала всички предложения за брак, не се омъжила и останала сама.

Изградила замък, където живяла до дълбока старост. Крепостта се превърнала в защита за местните граждани и техните земи. Днес тази крепост е известна с името „Баба Вида“. Тя е единствената в България запазена още от Средновековието. Турците я наричали „Девствената крепост“, но не заради легендата за болярската дъщеря, а защото никога не била превземана.

„Баба Вида“ е един от най-любимите ми архитектурни обекти в Северозападна България. Там мога да изкарам с часове в разходки и съзерцаване на Дунава. Замъкът е като от приказките - външните стени опасани от ров, пълен с вода, а над него е имало подвижен мост, който сега е каменен и води към входната кула на крепостта.

Мястото пази история по-стара и от легендата за трите сестри. В древността по тук е имало стар античен град, който е пазел северната римска граница и се е наричал Бонония. Възникнал в края на І век като крепост и пътна станция на римската провинция Мизия. Тук е бил разположен гарнизон, който е защитавал крайдунавския път. Имало е и голямо пристанище за военни и търговски кораби. Градът е бил най-добре развит по времето на императорите Траян и Адриан до династията на Северите.

През VI век Бонония е била превзета и опустошена от аварските племена, но с течение на векове крепостта е реконструирана и подобрявана. За първи път това се случило в годините на Първото българско царство, а по-късно и през Х век. Както вече споменах видинската крепост била непревземаема. Византийски хроники обаче сочат, че през 1003 г. е имало 8-месечна обсада от византийските войски, водени от императора Василий II Българоубиец. Византийците накрая успели да нахлуят в крепостта, но не благодарение на военни умения, а с подкуп и измама.