Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Бегликташ или българският Стоунхендж

Тракийското скално светилище в Странджа се ползвало над 2000 години

Българският Стоунхендж, това ми изплува в съзнанието, когато видях тракийското скалното светилище Бегликташ. Може да го срещнете изписано и Беглик Таш, а ще го намерите в мистичната Странджа планина и само на 3 км от Приморско.

Археолозите описват това вълшебно място като „ансамбъл от сиенитни блокове с различни размери и форма“, които са заоблени от слънцето, дъжда и вятъра, а разбира се на места е помагала и човешка ръка. За мен това е тракийски вариант на добре популярния по целия свят Стоунхендж. Не само, че има визуална прилика, но се смята, че това светилище, също както английската забележителност, е изпълнявало функция на слънчев часовник и календар. Тук траките са отдавали почит на бога Слънце и богинята Майка. Това личи по два жертвени монолита с издълбани улеи, където древните траки са изливали вино, мляко, зехтин и вода – все течности, които се ползвали при ритуали. В скалата има изсечен и трон на бога Слънце, който е наречен „Стъпката на Бога”, а отсреща се намира и „Стъпката на Богинята”.

Според изследователите светилището е било създадено през XV век пр. Хр. и е функционирало повече от 2000 години до настъпването на християнството по тези земи. И в по-близката история мястото се е ползвало. Поне за това подсказва името Бегликташ. От турски то означава „данъчен камък“. „Беглик“ се превежда като „данък в натура за владетеля“, а „таш“ е камък. По време на османското владичество, българските пастири от странджанските села наоколо плащали данъците си чрез животните, които отглеждали. Те водели овцете до тракийското светилище, където властта около големите камъни събирала данъка.

Местните казват, че тук витае специална енергия и само човек с чиста душа може да премине през лабиринт образуван от скалите. Дори легенди гласят, че Орфей е преминал през същия лабиринт, за да стигне до подземното царство, от където да извади любимата си Евридика. Не съм сигурен доколко всичко това е вярно, но в действителност изпитваш приятно усещане на Бегликташ. Може това да се дължи на чистия въздух,  красивата странджанска природа и близостта на морето, но определено енергията е специална.

Затова ако в летните месеци почивате на любимото Приморско или пък минавате наблизо, не пропускайте да се отбиете на това вълшебно и енергийно мяст                                                                                             Свинско печено с подправено вино

Една вкусна рецепта за свинско месо, в която виното не се ползва само за напитка към ястието, но и като сос.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за 6 порции:

-    1,8 кг Свинско филе с кост

-    1,5 ч.л. смлян кориандър

-    1 ч.л. кимион, смлян

-    1 голяма скилидка чесън, обелена и намачкана

-    1/2 ч.л. смлян черен пипер

-    1 ч.л. сол

-    175 мл Червено виноНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Смесваме кориандъра, смления кимион, пипера и намачкания чесън с червеното вино. Посоляваме.

Махаме кожата на свинското месо. Намазваме с винената смес и покриваме с фолио.

Слагаме да се пече в предварително загрята фурна до 220°С. Запичаме за 10 минути, след което намаляме фурната на 180°С и печем още 30 минути.