Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Белоградчишките скали – причудливи форми, създавани от природата милиони години

Забележителност, която съчетава двете най-големи български гордости – красивата ни природа и богатата история

Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът – това са част от имената, които носят причудливите Белоградчишки скали. Уникалната забележителност се разпростира на близо 30 км, а от върховeте се откриват прекрасни природни панорами.

Неслучайно през 2009 г. скалите бяха на второ място в класацията за новите 7 чудеса на света, като изпревариха световноизвестния Гранд Каньон в САЩ. Това място съчетава двете неща, с които в България най-много се гордеем – красива природа и богата история. Към скалите е изградена и крепост, чиито основни камъни са положени по времето на Римската империя. В началото крепостта е служила предимно за наблюдения, а не за отбрана. През XIV век цар Иван Срацимир разширява старото укрепление и изгражда крепостни гарнизони, които виждаме и до днес.

Тези красиви скали са изваяни от природата в продължение на милиони години, като от безформения камък са се получили скулптури на митични същества, хора и животни. Човешката фантазия обаче има друго обяснение за този феномен. Много са легендите за това как са се появили някои от скалите, а най-популярната и най-любима за мен разказва историята на монах и монахиня.

Някога на двата най-високи върха на Белоградчишките скали имало два манастира - мъжки и девически. Сред калугерките била необикновено красивата сестра Витиния. Монашеското расо й било сложено насила, именно заради красотата й. Местните се страхували, че заради нея може да се лее кръв, също като при Троянската война заради хубавата Елена. Преди да бъде заключена в манастира, сестра Витиния открила любовта. Нейният любим бил пастир, който след раздялата им също приел монашеството и влязъл в мъжкия манастир на отсрещния връх. Без никой да разбере двамата влюбени се срещали, а един ден им се родило дете. Щом научили за това монасите и монахините от двата манастира изгонили и двамата млади, а в този момент се случило чудо. Земята се разтворила, манастирите рухнали, а всички се вкаменили.

Ако допуснем, че легендата е истина, то Белоградчишките скали не съчетават само природа и история, но и пазят спомена за една невъзможна любов.Средновековни пълнени яйцаПредлагам ви една стара средновековна рецепта за пълнени яйца.

 

Необходими продукти:

 

-    8 твърдо сварeни яйца

-    1 сурово яйце

-    1/4 чаша моцарела

-    1 ч.л. риган

-    1/2 ч.л. магданоз

-    1/2 ч.л. сол

-    щипка шафран

-    захарНачин на приготвяне:

 

Обелваме твърдо сварените яйца и ги нарязваме на половина. Изваждаме жълтъците и ги смесваме със суровото яйце, сиренето, ригана, магданоза, солта и шафрана. Поставяме жълтъчната смес обратно в белтъците. Закрепете половинките яйца с помощта на клечка за зъби и ги печем в намазнена тава на 350 °C за 20 минути. Поръсваме със захар и сервираме.