Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Виното в живота на древните траки - за пир, гадаене и за кураж

Траките пиели вино по време на пир, използвали го за гадаене и придобиване на кураж

Когато за първи път посетих Перперикон, се срещнах с големия археолог проф. Николай Овчаров. Той ми разказа толкова много за традициите на древните траки, някои от които пазим и до днес. Особено впечатление ми направи култът им към свещеното за тях вино, което те никога не пиели разредено, даже напротив имали методи, с които го сгъстявали. Често добавяли билки, а понякога и бръшлян, за да ги замайва по-силно.

Античните автори забелязали силната почит на траките към виното. Те описават древния народ като особено издръжлив на алкохол. Когато пирували, обичали да играят на обесване – налудничава и опасна игра, подобна на днешната Руска рулетка. Окачвали примка и точно под нея слагали камък за тези, които стъпвали на него. Друг се приближавал незабелязано и бутвал камъка. Който успеел да отреже със сърпа си въжето, печелел. Ако някой загубел, останалите се смеели на смъртта му.

Според една от версиите се смята, че дори Александър Македонски е починал заради виното. Обредите по надпиване били изключително важни за траките, защото така доказвали мъжествеността си. В опит великият пълководец да надмине най-издръжливия и мъжествен народ на своето време, изпил 6-7 литра вино, които го докарали до гибелта му.

Преди важна битка тракийските войни гладували и спели едва 3-4 часа, а преди да изялзат на бойното поле пиели вино за кураж. Стресът, на който подлагали тялото си, обострял сетивата. Жреците в храмовете на техния древен бог на виното Загрей, какъвто е бил в Перперикон, правили предсказания само след няколко глъдки... или няколко литра. Вярвали, че гъстата напитка им дава свобода на духа и още по-силна връзка с боговете.

Когато разлистих Оксфордската енциклопедия на виното останах смаян и изключително горд да видя, че там Тракия е посочена за родината на виноправенето. Днес това са българските земи. За жалост почти нищо не ни е завещано от езика на траките. Една от малкото думи, останала до модерните времена, е „Зейла“. Днес така се нарича старинното местно вино от Казанлъшката долина, което носи аромата и характера на планински билки, напомняйки вкуса на напитката, произвеждана от тракийците, за да се свържат с боговете. Зейла те наричали омайното вино, наситено с подправки и билки, които довеждали траките до особени състояния на еуфория и екстаз.

Цяло съкровище е историята на този древен народ, който е живял по днешните български земи. А виното, което са ни завещали има световна слава.