Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Вишеград – където е избран новият император на Латинската империя

Най-запазеният средновековен замък в Родопите, някога дом на племето Кайлалети

Красивите Родопи винаги могат да изненадат с някое ново кътче. В това съм се уверил. Бил съм в Перперикон, разказвал съм ви за Моняк и къде ли още не, но не бях попадал на най-запазения средновековен замък в Родопите. Той е разположен над  язовир Студен кладенец.

Като Хисар Юстю или „горната крепост“ е познат на местните, но е кръстен Вишеград, на името на селото, до което се намира. В превод това означава „град на високо“ и изцяло отговаря на описанието. Намира се на най-високата точка наоколо. Гледката не може да се сравнява с тази от крепостта Моняк, която се намира на отсрещния бряг, но също е много красива.

От тази средновековна крепост до днес са останали много добре запазени стени. Те достигат 8 метра височина. Запазени са и основите на две двуетажни вътрешни кули, както и на различни помещения. За някои от тях се смята, че са използвани като водохранилища.

Тук е била резиденцията на управителите на Източните Родопи през Средновековието. Мястото се намира едва на 4 км от Кърджали, но признавам, че може да се обърка пътят. Малките улички през кварталите и селата наоколо не са пригодени за туристи. Вярвам обаче, че това ще бъде интересна дестинация, която тепърва ще се развива.

Наричат Вишеград средновековна крепост, но местните ми разказаха, че тя е била изграден върху основите на антична сграда. Така че първо е принадлежала на траките. По тези земи се е населявало племето Кайлалети, но най-интересните събития около Вишеград остават средните векове, защото именно тук е избран вторият император на Латинската империя.

Само ще припомня, че през Четвъртия кръстоносен поход рицарите унищожават Византийската империя и създават Латинската. Столица им става Константинопол, а първият император е Балдуин. Всички знаем историята как българският цар Калоян го пленява в битка край Одрин и го отвежда в Търновград. В Константинопол не знаят дали Балдуин е мъртъв и затова брат му Анри предприема поход да разбере какво се е случило. И именно под стените на Вишеград той разбира, че брат му е мъртъв. Смята се, че веднага, отново на това място, се събира баронският съвет на Латинската империя и избира за владетел Анри Фландърски.

Така крепостта Вишеград се преврърща в едно символично място на избори за нова власт, нещо актуално за страната ни през тази година. Независимо в кое време от годината сме, това място предоставя възможност да се върнем столетия назад. А ето и една рецепта от тези средните векове, която да ви върне назад във времето:                                                                                                            Каша от перлен ечемик

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

•    150 г перлен ечемик

•    1 и 1⁄2 ч.л. ленено семе

•    2 с.л. смлян кориандър

•    1 ч.л. морска сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Накисваме ечемика и лененото семе във вода за една нощ. На следващия ден ги изплакваме и слагаме в голям тиган. Добавяме 1,2 литра вода, кориандър и морска сол.

Щом водата заври, я оставяме да къкри поне за час, като проверяваме от време на време в случай, че трябва да се добави още вода. На финала добавяме сол на вкус и задължително сервираме топло.