Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Гложенският манастир – създаден с чудо от киевски княз и убежище на Левски

Сам Св. Георги посочва мястото, където е построен през 1230 г.

Подгонен от татарите киевският княз Георги Глож получава убежище в България. Цар Иван Асен II му дава земи по поречието на река Вит и той си основава малко селище, което стои и до днес – село Гложене. И тук идва чудодейният елемент. Със себе си от Киев княз Глож носи и една икона на Св. Георги. Няколко пъти обаче иконата изчезва, а местните я откриват на близкия хълм. Глож намира това за знак и решава, че високо в планината е мястото на иконата. Затова построява цял манастир – Гложенският и я поставя вътре. Това се случва през 1230 г., а близо 800 години по-късно манастирът още се извисява върху скалите до селото.

Тази история ми разказаха монасите, които днес се грижат за това духовно място. Гложенският манастир преминава през цяло историческо приключение – 5 века робство, революционни борби и едно земетресение, за да оцелее до наши дни. За да се стигне до него, също си е цяло приключение.

Тръгвайки от Тетевен, преминах през изключително красив път, преплитащ се с река Вит. В послената отсечка до манастира пътят става много тесен и на места стръмен. Това ме накара да се замисля как са стигали преди векове хората до там. А може би мнозина не са и именно затова се е съхранил толкова дълго. Няма сведения по време на Османската империя Гложенският манастир да е разрушаван или превземан. Предполагам една от причините е точно трудната му достъпност.

По същата причина е бил и скривалище на революционери, а един от тях е бил Васил Левски. Монасите ми разказаха, че той винаги е нощувал тук, когато е минавал наблизо при обиколките си из страната. След освобождението Гложенският манастир бележи голям подем, превръща се в духовен център за региона, но тогава идва голямото му разрушение. През 1928 г. много от сградите му са засегнати от Чирпанското земетресение. Започва нов строеж на първоначалната малка каменна църква, в чието предверие майсторите се натъкват на чудо. Под земята те намират заровен скелет с 2 сребърни монети, а на тях инициалите Г.Г. или Георги Глож. Оказва се, че киевският княз през всичките тези стотици години остава близо до иконата си, която носи хиляди километри от родината.

Този манастир и чудесата около него ме накараха да се замисля как светът около нас често дава знаци какво да направим, а ние просто трябва да ги забележим.

                                                                                                                 Мек хлябНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


-    1 ч.л. суха мая

-    1 ч.л. захар

-    125 мл топла вода

-    400 г бяло брашно

-    60 мл зехтин

-    90 мл топло мляко

-    1⁄2 ч.л морска солНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-    Сухата мая се разтваря в топлата вода, като към нея се добавя чаена лъжичка захар, която да подпомогне процеса на реактивиране и се оставя за 15 минути, докато се образува пяна.

-    Сложете брашното в голяма купа, смесете със солта, оформете кладенче в центъра и напълнете с водата с мая, зехтина и млякото. Смесете брашното и течностите, за да се получи тесто и месете здраво за пет минути. Добавете още малко брашно или вода, ако е необходимо, за постигане на желаната консистенция.

-    Намажете тавата в която ще печете с мазнина и поръсете с брашно. Натиснете тестото на дъното на формата, покрийте тавата със стреч фолио и оставете да престои на топло място за час.

-    Задайте фурната на 200 ° и изпечете хляба за около 40 минути. Хлябът ще придобие бледа, мека и вкусна коричка.