Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Деултум – древният град на първите български митничари

Основан като римска колония, а императорът лично го посещава през II век

Днес границите се пресичат лесно и през митниците минават тонове със стоки всеки ден. Знаете ли обаче, че една от най-старите митници, а може би дори и най-старата в Европа, се намира едва на 10 км от Бургас? Тръгваме в посока юг, към Средец и до главния път се намират добре запазените разкопки от римския град Деултум, днес село Дебелт. Точно от тук е минавала дълги години границата между средновековната българска държава и Византийската империя. Това е т.нар. защитен вал Еркесия. Затова може би, тук се намира най-старата митница в Европа, която датира поне от IX век. Свидетелство за това са откритите печати на цар Борис.

Но освен град на митничари, още назад в миналото, са живеели малкото свободни римски граждани по тези земи. Деултум е най-старият римски град у нас. Основан е през 70-а година п.р. Хр. като римска колония. В днешни дни по нашите земи има 3 открити колонии, а на Балканския полуостров са едва 15.

Особеното на колониите е това, че те са били с най-висок статут на римски градове извън пределите на днешна Италия. Затова населението на Деултум не е плащало данъци и е било подчинено пряко на императора. А той дори лично е посещавал града. През 195 г. Септимий Север идва в колонията, за да види поданиците си, а в негова чест жителите му издигат бронзова статуя. От нея дори до днес са запазени някои части като лицето например. Бях изненадан да видя този артефакт толкова детайлно изработен и добре съхранен в музея до разкопките.

Да, това е едно от малкото подобни места в България, които разполагат със собствен музей, където има множество артефакти, намерени при археологическите проучвания на терена. Там може да видите монетни съкровища, статуи, керамика, предмети от римския бит, дори като зарчета за игра.

Изключително добре запазени са и зидовете на откритите сгради в древния град. Изненадан бях да видя, че някои от тях надминават дори 2 метра. Там са открити останките от дворец, баня, няколко храма. Личи, че мястото е било един от най-големите и богати градове в околията, но римският му разцвет приключва през 812 г., когато войските на хан Крум го превземат и се заселват прабългари. Както вече споменах, те са може би първите европейски митничари или поне български.

                                       

                                                                                                           Пюре от стар фасулНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

-    350 г стар фасул

-    1 ¼  л вода

-    1 ч.л. див риган

-    1 ч.л. смлян кориандър

-    1 ч.л. сол

-    1 нарязана глава кромид лук

-    1 счукана скилидка чесън

-    1 с.л. оцет

-    1-2 ч.л. мед

-    2 с.л. олиоНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-   Накисваме фасула във водата и престоява цяла нощ. След това го варим заедно с мащерката и дивия риган.

-   Щом е сварен го правим на пюре. Подправя се с кориандър, кимион и сол. Лукът и чесънът се запържват с олиото до прозрачност. Прибавят се към пюрето заедно с меда и оцета и се разбърква добре.

-  Пюрето се поднася с пресен хляб и маслини.

-  Вместо стар фасул може да използвате и нахут.