Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Дяволският мост, от който гледа Сатаната

Образът на дявола се крие във водите на Арда

Много майстори се опитвали да построят мост над буйната река Арда, но никой не успявал. Тя винаги отнасяла камъните в основата и така мисията се превърнала в невъзможна. Никой вече не приемал това предизвикателство.

Един ден се явил Сатаната на младия майстор Димитър. Предложил му да сключат сделка. Ако успее да издигне мост над бурната река и то за 40 дни, ще му разкрие тайна, която да направи творението му вечно. Не успее ли обаче щял да му вземе душата. Съгласил се младият мъж и въпреки всички трудности, успял да се справи с дяволската задача за краткото време. Сатаната изпълнил обещанието си, но скоро след това даровитият майстор починал и отнесъл тайната със себе си в гроба.

Тази легенда разказват местните за Дяволския мост, който се намира над река Арда в близост до кърджалийския град Ардино. Разказаха ми и друга история. Турци преследвали млада красива девойка, защото един от тях бил влюбен в нея. Тя тичала, стигнала до моста и се приготвила да скочи от него. Преследвачите ѝ обаче се спрели, защото видели самия дявол във водите на реката.

Истната е, че образът на дявола все още може да се види във водата. Именно от там идва и името на моста. Реката отразява като огледало извивките му и погледнат вертикално изглежда сякаш наистина това е глава на дявол с големи и дълги рога. На мен ми трябваше малко време докато ми заработи въображението, но успях да го видя - с издължен череп и черни очи.

За щастие, няма нищо злочесто на това място. Навярно мостът е построен през XVI век, когато България е под османско робство. Строежът е направен по поръчка на султан Селим I. До преди това е имало римски мост, който обаче с вековете се е разрушил и са останали само основите му.

Днес този легендарен мост се е превърнал в една много впечатляваща забележителност, около която властва мистерията за дявола. А вие дали ще успеете да го видите във водите на Арда?                                                                                                               Рецепта

                                                                                                       Родопски голеник
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 500 г спанак

- 1 ч.ч. ориз

- 2 бр. яйца

- 100 г краве масло

- сол

- черен пипер

- мащеркаНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

- Почистваме спанака и го нарязваме на ситно. Задушаваме го в маслото.

- Прибавяме ориза с малко вода.

- Оставяме ориза да къкри, докато поеме водата.

- Прибавяме обелените яйца и подправките. Разбъркваме добре.

- Разстиламе в тиган готовата смес, така че да стане като тънка питка. Слагаме във фурната да се изпече.