Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Кабиле – където се ражда виното

В древния тракийски град се отглеждали най-плодородните лозя

Преди 2500 години в плодородните земи по долината на река Тунджа съществувал богат тракийски град на име Кабиле. И до днес стоят останките му. Вече са се превърнали в археологически резерват и са една от най-големите забележителности в района на Ямбол. Когато посетих това място, останах изненадан на колко голяма площ се е простирал градът. Той се намира на най-източната точка на Средна Гора – Зайчи връх и от там се разкрива великолепна гледка към останките от тракийско и римско време, от термите, базиликата, римските казарми и полята в региона. А както всеки се досеща, тези земи все още се славят като най-плодородни на грозде, от което всяка година се прави чудесно вино, прославящо България по цял свят.

Разказаха ми легенда, според която виното се е зародило точно тук - в древния град Кабиле. Негов владетел бил цар Спарток, а покровителка великата богиня-майка Кибела, която днес е позната като Артемида. Градът разцъфвал с всяка година. Станал единственото място в Тракия, където се секли монети от бронз и сребро за всички царства и владетели. Появили се и първите монети с лик на човек. Търговци от цялото Средиземноморие ходили там за обмен на стоки.

Тази идилия обаче била прекъсната от нелепата смърт на цар Спарток. Той се спънал и паднал от висока скала. За да върне града към славните му дни, богинята Кибела засяла лоза близо до крепостните стени на царството и обещала на народа, че от плодовете им ще потече чудодеен сок, носещ величието на покойния цар. Лозята наистина започнали да раждат грозде, по-сочно и по-сладко от всеки опитван плод досега. Не след дълго траките се научили да правят от този сок вино. Всички обикнали чудодейната напитка на Кабиле и тя бързо се превърнала в най-търсената обменна стока на царството, а градът отново се съживил. Така районът и до днес ражда грозде, от което се прави невероятно вино.Рецепта:Джуркана коприваНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:-    1 кг коприва

-    4 с.л. брашно

-    1 гл. лук

-    1 ч.ч. орехи

-    Масло

-    Девесил

-    Вода

-    Сол НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:-    Попарваме копривата, отцеждаме я и я нарязваме на ситно. След това я стриваме с дървена лъжица.-    Нарязваме на ситно лук и го запържваме в масло. Добавяме към него брашното, за да се запържи. Добавяме и копривата, като през цялото време разбъркваме. Накрая заливаме с 1 ч.ч. вряла вода и посоляваме. Оставяме на слаб огън, за да се сгъсти. Преди да свалим от огъня, добавяме счуканите орехи и малко девесил.