Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Как да запазим най-голямото си наследство от траките – виното?

Новите технологии позволяват всеки да има изба у дома, за да съхранява напитката дълго и правилно

Едно от нещата, с които най-много впечатляваме чужденците е хубавото ни вино. Един от най-големите и най-видни почитатели от чужбина е бил Уинстън Чърчил. Толкова обичал българското вино, че поръчвал всяка година по 500 литра. Неслучайно в много мои публикации съм отделял специално внимание на тази, възприемана от много народи за божествена, напитка. По нашите земи първи я произвеждат траките. Именно на нея се гради и религията им, в която върховен бог е Дионис – богът на виното. Наследството, завещано ни от траките, се е запазило до ден днешен и дори се е развило.

У нас се познават десетки сортове като Мавруд, Мелник, Гъмза, Памид, Димят, а също и популярните Мерло, Шардоне и др. За любовта към всичките ни разнообразни сортове говорят и статистиките. През 60-те години страната ни се нарежда на шесто място сред най-големите износители на вино в света. От 90-те години на XX век до наши дни около 80% от произведеното у нас вино се изнася, основно за Западна Европа. Определено българите сме успели да развием завещаното от траките.

Не е достатъчно обаче умението да се произвежда хубаво вино. Нужни са познания и как добре да се съхрани, за да може да се консумира дълго с най-добрите качества. В Древността за да запазят виното, са се използвали глинени амфори. Те побирали по 40 литра. Формата им била удобна за пренасяне с кораби, като се подреждали на няколко реда. За да е сигурно, че ще се запази виното максимално качествено, амфорите се покривали с течна глина и се мажели със смола.

През вековете интересът към напитката не намалява, дори напротив, все така се засилва. Засилвали се и познанията за най-добрия начин за съхранението й. Така се стигнало до тъмната стъклена бутилка, корковата тапа и избата. В съвременните домове, обаче не навсякъде може да да има изба. Затова технологиите продължават да се развиват в посоката всеки да може да запази виното си с идеалния вкус. Ето защо AEG проектира охладители за вино. Те поддържат най-подходящата температура, така че да предотвратят изсушаването на корка и да забавят процесите на зреене и окисляване на виното. Така дълго се запазват плодовите вкусове и аромати. Градусите не съхранение могат да се контролират в диапазона от +5 до +18/20 и щом бутилката се извади да е подходяща за консумация.

Охладителят е като малка изба или пък не чак толкова малка. Единият вариант побира 18 бутилки, а големият 52. Вътре са с дървени рафтове, идеалната повърхност за съхранение, и приглушено осветление. Уредът има и антивибрационна система, която предпазва виното от нежелани вибрации.