Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Калиакра – красивият полуостров, който някога е бил българска столица

През V век полуостровът и крепостта получава името Акра и е част от Римската империя

Срещу турския поробител и в името на християнската вяра 40 девойки решили да скочат от високите скалисти брегове на нос Калиакра. За да не може нито една от тях да се откаже от решението си, завързали косите си една за друга и така скочили от високия бряг. Най-красивата от всички сред тях се казвала Калиакра. Затова красивата местност и носът получили нейното име. Дълго време след смъртта на 40-те девойки сякаш тегнели проклятия над турците, които живели в крепостта. Местните пък ги възприели като покровителки на морето, които помагат на българските моряци. Тази легенда витае около Калиакра.

Първото име на полуострова обаче е било Тиризис. То не е било на красива девойка, а на тракийското племе тиризи. Те обитавали местността през IV в. пр. н. е. Тогава построили защитна крепост на това идеално за целта място. Обградено от вода, то било достъпно само от една посока, която обаче била препречена от 2 крепостни стени. Останки от стените и крепостта могат да се видят и до днес. От IV в. стоят и сгради, които са се ползвали като баня както и сводеста каменна гробница.

След траките Калиакра е бил столица на един от наследниците на Александър Македонски – цар Лизимах. Той бил един от най-добрите войни и лична охрана на великия завоевател, затова получил и това красиво парче земя, над което да властва. Освен това Лизимах и Александър Македонски били приятели още от деца. И двамата били ученици на Аристотел. Докато заедно завладяват целия свят, прибирали несметни богатства от далечни земи, които се смята, че Лизимах криел в пещерите около Калиакра. В действителност археолози и водолази намират златни персийски монети в района.

През V век полуостровът и крепостта получава името Акра и е част от Римската империя. С идването на прабългарите обаче мястото замира. Те не проявяват интерес към красивия полуостров. Това се променя през XIV век, когато Калиакра е столица на Добруджанското княжество. То е отделна българска държава на територията на днешна Добруджа. Там са се секли монети, а до днес стоят останки от водопровода, баните и резиденцията на княза. Мястото остава едно от последните, които завладява Османската империя, а в списъка на всеки българин трябва да е сред първите места за посещение. Уверявам ви, че няма по-приятен бриз от този на скалите на Калиакра.

                                                                                                                 Печен еленНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

6 порции:

-    6 бр. филе от елен, около 1 см дебело

-    Свинска мас

-    Сос от пипер за телешко/еленско месо

За маринатата:

-    350 мл червено вино

-    3 с.л. олио

-    Щипка джинджифил

-    Сол и черен пипер на вкусНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Комбинираме всички съставки за маринатата и накисваме еленското филе в соса за поне 2-3 часа. Нарязваме краищата на филийки и ги натриваме с мазнината.

Нанизваме филето върху шишчета или ги слагаме върху намазана с мазнина скара.

Докато печем месото, периодично го мажем със запазения сос от маринатата.

Щом е готово, сервираме върху затоплен поднос заедно със соса от лют пипер.