Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Крепостта Букелон, където е непокътната първата Балдуинова кула

Плененият от цар Калоян император е нощувал край днешното село Маточина, преди да отиде в Търново

Сигурен съм, че всеки е чувал за Балдуиновата кула, която се намира на историческия връх Царевец в Търново. Легендите разказват, че там е лежал затворен латинският император на Константинопол Балдуин Фландърски. Как ще реагирате, ако ви кажа, че има друга Балдуинова кула, която е била първият затвор за императора?

През 1205 година на 14 април, българските войски заедно с куманите са предвождани от цар Калоян. Армията ни води битка с рицарите от Четвъртия кръстоносен поход. Мястото е Адрианопол, днешен Одрин. Пълководецът на латинските войски е именно император Балдуин Фландърски. След тежко сражение той е пленен и отведен в столицата Търново. Преди да стигне до там обаче прекарва първите няколко дни в кулата на крепостта Букелон.

Малко хора са чували за нея, но тя е една от най-запазените по нашите земи. Тя се намира на хълм в близост до Свиленградското село Маточина. Кулата на крепостта и до днес се издига на 18 метра височина. При ясен ден от върха й могат да се видят минаретата на джамията в Одрин. Смята се, че някога в Букелон е имало денонощен пост, който наблюдава случващото се наоколо. От вътрешна страна кулата има интересен купол, на който е изобразен кръст.

На хълма е имало крепост още от IV век. Тя е пазела пътя за Одрин и Константинопол. Освен с разгрома на кръстоносците от цар Калоян, Букелон се свързва и с решително сражение от Готската война през 378 г. Тогава римските легиони претърпяват тежко поражение. През годините и крепостта търпи поражения. Многократно е разрушавана и построявана наново. Имала е голямо подземие и параклис, но окончателно е изоставена през XVII век. Градена е от ломени камъни и тухли, споени с бял хоросан, а част от камъните й са използвани в последните столетия за построяването на къщи в село Маточина. Лесно ще ги забележите, когато минавате през селото.

България е богата на много подобни и добре запазени исторически обекти, които заслужават да бъдат посетени. Много от тях крият неочаквани предания, също като Букелон, която се оказва, че има връзка с известния от историята ни император Балдуин.

                                                                                                         МортаделаТази рецепта може да се свърже с италианската за колбаси с подобно име, но разликата е, че тази не съдържа черен дроб.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:-    500 г смляно свинско месо

-    30 г настърган пармезан

-    1/2 ч.л. сол

-    3/4 ч.л. канела

-    1/2 ч.л. пипер

-    50 мл вода

-    Черво - обвивка за колбаси НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Смесете всички съставки заедно и ги поставете в червото - обвивката за колбаси. Ако сместа изглежда трудна за пълнене, добавете още вода. Може да сготвите колбаса по избор - пържене, печене, скара, варене и др.