Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Крепостта „Кракра“ – родното място на пернишката войнственост

Едноименният болярин отблъснал на два пъти армиите на Василий II Българоубиец

На перничани им се носи славата на войнствени граждани или казано на жаргон „корави хора“. Подозирам, че това крие началото си още от X век, когато Перник е бил управляван от болярина Кракра. Той е бил своенравен военачалник или казано на жаргон „корав човек“. През 971 г. се обявил за независим владетел, а години по-късно нанася две големи поражения на белязалия историята ни Василий II Българоубиец.

Първият опит за обсада на византийците завършва с много жертви. След тежки битки и хитрост, Кракра и защитниците успяват да отблъснат атаката. Някои източници сочат, че са загинали над 6500 ромеи, дори околността почерняла от кръвта им и дълго време след това тя се нарича „кървавото“.

По-късно Василий II изпраща дарове на Кракра в опит да го направи свой васал, но пернишкият владетел показва твърдост и отказва. Тогава следва втора обсада, още по-мащабна от първата. Тя продължила 3 месеца, но византийците поемат тежки загуби и се оттеглят. Тези славни подвизи на Кракра го превръщат в символ на Перник и дори го увековечават, като днес най-голямата забележителност в града и мястото, което той е бранил, носи неговото име.

Пернишката крепост „Кракра“ е впечатляваща със своите мащаби – близо 50 дка. Смята се, че е създадена през 809 г., когато на престола е хан Крум.

Археологически проучвания обаче показват, че на мястото е имало тракийско селище, също с големи размери.

Препоръчвам на всеки, който посети Перник, да разгледа и легендарната крепост, където се е зародила славата на местните за „корави хора“.СОС АВГОЛЕМОНО

Ето една интересна рецепта, за която се смята, че е на повече от 1000 г. Била е част от византийската кухня, но навярно се е приготвяла и от съседните народи, каквито са били прабългарите.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 2 големи яйчни жълтъка

- Сок от 1-2 лимона

- 1-2 чаши бульонНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разбиваме много добре жълтъците. Добавяме лимоновия сок, като не спираме да бъркаме. След това добавяме и горещия бульон. Количеството течност зависи от това колко гъст искаме да е сосът.