Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Крепостта Овеч пази историята и разкрива красотата около Провадия

Едва на 50 км от морската ни столица, на върха на хребет се разкрива символ на Средновековието у нас

Дълга средновековна история и красива гледка към един от най-старите градове в Североизточна България, тези две неща обединяват величествената крепост Овеч. Тя се намира на хребеда, обикалящ, а някога и бранещ, града в низината. Използвана за битки, около крепостта лежат останките на траки, византийци, българи, кръстоносци, османци, поляци, унгарци и други войни, които са се сражавали, давайки живота си за днешните български земи.

Като любител на историята мога да кажа, че това е една от туристическите забележителности, които заслужават вниманието на всеки турист, минаващ през района на Варна. Едва на 50 км от морската столица се пази сведение за Средновековието по нашите земи.

Крепостта Овеч е построена от византийците през IV век с цел да се защитят от северни племена. Тогава е наречена Проват или Проватон, което в превод означавало „Овча крепост“. Прабългарите приели това наименование и така я кръстили Овеч.

Има обаче сведения, че преди да бъде построена, в района е имало и тракийци. В историческите хроники от XII в. крепостта се споменава и с името Бурфанта, а след като районът е превзет от османците получава названието Таш Кисар, което означава „Каменна крепост“. В нея не е живеело населението, а само аристокрацията от района, като най-голяма роля е играела по време на нападения, защото вътре в нея хората са били най-защитени.

Най-голямо развитие обаче тази крепост претърпява по време на Второто българско царство. И днес личат основите на три църкви, жилищни сгради, разположени в северната част, три входа - от север, изток и запад, отбранителни съоръжения, кладенец с дълбочина 79 м, единадесет басейна за дъждовна вода, 30 раннохристиянски гробници, улици и др. Своят отпечатък тук оставят и кръстоносците. През 1366 г. по нареждане на цар Иван Александър в крепостта са затворени трима пленени рицари на граф Амедей VI Савойски, наричан още „Зеленият граф“ заради зелените си доспехи. За да бъдат освободени благородниците, се наложило да помага католическият патриарх на Константинопол, като бил платен откуп от 2400 златни монети.

Днес крепостта впечатлява с историята си и гледката, която разкрива към Провадия. Явно не само аз съм така впечатлен от Овеч, защото през 2008 г. тя е обявена за недвижим паметник на културата от национално значение. Посетете този символ на Средновековието, който се пази и все още се открива. В края разказа за Овеч ще разкрия една средновековна рецепта за едни по-нестандартни филийки.

 Постни филийки

 


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

-        3 филийки препечен хляб

-        2 ч.ч. бадемово мляко

-        ½ ч.ч. захар

-        ¼ ч.л. сол

-        щипка шафран (по желание)

-        ½ ч.ч. нарязани фурми

-        ½ ч.ч. стафиди

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 

      -  Смесваме бадемовото мляко, захарта и солта и ги оставяме да заврат. Може да добавим шафран по желание.

      -  Оставяме да къкри за около 20 минути. След това добавяме и останалите съставки.

      -  Продължаваме да готвим на слаб огън, докато се смесят добре продуктите. След това ги пресипваме в тиган.

      -  Щом готовата смес се охлади добре, нарязваме и сервираме.