Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Лавандула – символ на непорочност и сладост

Красивата билка е част от множество десерти в световната кухня

Библейска легенда разказва, че Дева Мария сложила дрехите на новородения Исус Христос да се сушат върху лавандулов храст, който след това разцъфнал и започнал да ухае. Когато пък тя сложила своите дрехи върху същия храст, те се боядисали в синьо. Затова и синият цвят остава основен в иконите с Богородица. Заради тази история пък лавандулата се възприема в християнството като символ на чистота и непорочност.

В моята религия – кулинарията, тази красива билка се е превърнала в символ на сладост. Това е така, защото тя се използва за декорация на десерти, а oт цветовете й може да се направи лавандулова захар. Виждал съм сушените пъпки от нея да се слагат в сладки, кифли, бонбони и други сладкиши. В някои страни като Франция има традиция от лавандулата да се приготвя сироп. Едни от първите държави, които вкарват лавандулата в своята кухня са именно Франция, Италия и Испания. Първоначално те са използвали билката единствено да придава аромат на ястията. Знам, че от всяка билка става чай, а това важи и за лавандулата. Дори съм чувал, че чаят от нея действа много успокояващо на нервите.

Още от древността това красиво растение е известно с чудесния си аромат. Много се е използвало в медицината, козметиката и парфюмерията. Голямото приложение е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете. Днес когато вляза в магазин намирам не само парфюми, сапуни и ароматизатори с лавандула, но дори и бои и лакове. Сигурен съм, че всеки знае онази странна миризма на нафталин от бабиния гардероб. Все по-популярен обаче в борбата с молците е лавандуловият цвят.

В последните години в България стана много популярно да се отглежда лавандула. Често, когато пътувам из страната виждам красивите лилави поля. Голяма част от продукцията се изнася за чужбина, но съм сигурен, че с все по-честите експерименти в кухнята и в България тази билка ще навлиза в кулинарията ни.