Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Мадарският конник – все още мистерия кой е той

Хан Тервел, хан Омуртаг или древен тракийски герой е издялан в скалите край Шумен?

Той е облечен с дреха, дълга до коленете. С лявата ръка държи юздите на коня, а с дясната пробожда лъв с копие. На гърба си има препасан калъф за лък. Зад него тича куче, а на копието, което е забил в лъва има малко знаме. Виждаме този образ всеки ден на гърба на българските монети, но това е описанието на изсечения на 23 метра височина в скалите край Шумен Мадарски конник.

Обграден от красива природа и археологически паметници, скалният релеф навярно е едно от най-старите и уникални сведения за прабългарите. През 1979 г. е обявен за паметник на световното и културно наследство от ЮНЕСКО. Кой обаче е конникът?

Има различни теории за самоличността му, но този въпрос ще остане загадка. Най-застъпената теза е, че това е хан Тервел, изобразен като победител. Причината са старогръцките надписи около конника. Най-старият от тях е именно за управлението на хан Тервел и се разказва за помощта на владетеля към византийския император Юстиниан II Носоотрязания да си върне византийския престол, след като е свален насилствено. По тези надписи обаче се споменават и имената на Омуртаг и Кормисош както и събития през VIII и IX век. Затова някои свързват конника с хан Омуртаг, който изгражда под скалите жилищни, дворцови сгради и светилище на бог Тангра.

Други изследователи са на мнението, че това не е прабългарски владетел а тракийски конник, който често е изобразяван по съдове и пръстени. Тракийците са го наричали Херос и са го боготворяли. Възможна е и теорията Мадарският конник да е преправян през годините, а по-късно да са добавяни кучето и надписите.

Мистерията около самоличността на конника още се заплита през 2009 г., когато се появява информация, че в Афганистан е открит негов двойник. Освен това в страната имало местности Шумен и Варна, а в някои местни легенди се разказва за героя Ходжа Болгар. И до днес в региона за красавиците се казвало, че са красиви като българки. Дали този детайл затвърждава тезата, че конникът е прабългарски символ или изцяло обръща тезите за произхода на нашите прадеди? Изглежда мистерията край Мадара остава и колкото повече научаваме за нея, толкова по-заплетена става тя.

 

Ще ви представя една дрена рецепта за печен ориз, около която няма никаква мистерия, защото е много лесна за приготвяне:

 

ПРОДУКТИ:

 

-        1 ч.ч. суров ориз

-        2 ч.ч. вода

-        60 г настърган пармезан

-        60 г настъргана моцарела

-        60 г захар

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:     Измиваме ориза и го сваряваме. След това го смесваме със захар и пармезан. Слагаме го в тава за печене.

     Нареждаме най-отгоре моцарела. Печем на 180 градуса за около 15-20 минути.     Ястието е готово, когато моцарелата започне да придобива кафяв цвят.