Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Матча – лекарство на повече от 4000 години

Как лечебните свойства на този зелен чай вече са в българска напитка

Ударна доза антиоксиданти предоставя зеленият чай Матча. Ако трябва да го кажа по друг начин, той помага на организма като забавя стареенето и защитава от заболявания. Пречиства тялото от токсините и засилва метаболизма, като спомага за изгарянето на мазнини.

Както, може би, се досещате от името, Матча е зелен чай, който произхожда от Япония, но е широко разпространен и в Китай, където отдавна е част от народната медицина. И в двете страни се смята за еликсир, който удължава живота.

Полезните му свойства са се ползвали още преди 4000 години. Попаднах и на една легенда, която разказва как Матча е бил открит в Китай. Един ден, докато монах варял вода под чаено дърво Тенча, няколко листа случайно паднали в съда с врящата вода. Само няколко минути по-късно се разнесъл аромат, а водата придобила друг цвят. Така бил направен първият зелен чай.

След като монахът изпил отварата, открил лечебните свойствата и веднага включил листата от зеления чай в списъка с билки, които и до днес са използвани в медицината. С годините метода му на приготвяне се променя и така се заражда съвременната Матча. Всъщност на японски „ма“ означава „прах“, а „ча“ е „чай“. Името подсказва, че чаят Матча е „чай на прах“. Прави се от стрити на прах листа зелен чай от чаените дървета тенча и се пие без да се прецежда.

Освен всички полезни свойства, които изброих по-горе, Матча помага и за сърдечното здраве, проблем, който е особено наболял в България. Чаят намалява нивата на т.нар. лош холестерол и дори заздравява капилярите. Заради антиоксидантното си действие пък подмладява кожата и я подхранва. Сигурен съм, че в разгара на лятото следващият ефект на чая ще заинтригува и тези, които са прекалили с коктейлите на плажа. Матча помага и при махмурлук, като пречиства организма от алкохола и тунизира.

Навярно доста трудно ще си намерите доза Матча сутрин на морето, затова в разгара на лятото създадох нова българска напитка с този „еликсир“. За да е още по-тунизиращо и здравословно, добавих пчелен мед и лайм. Новата напитка може да откриете тук: МАТЧА