Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Мисионис – първообразът на Търговище

Древният град се развил като търговски център и люлка на християнството в България

Съвсем близо до град Търговище се намира неговият първообраз, който носи името Мисионис. В планината сред дърветата бях изненадан да открия цял древен град, който пази крепостните си съоръжения, болярските домове и базиликите си. Намира се в местността Крумово кале и ви препоръчвам да се отбиете, ако минавате по пътя от София за Варна.

Това място е било забравено с векове, преди да започнат разкопки в района през 1962 г. от известния български археолог проф. Димитър Овчаров. Още преди да започнат проучванията Карел Шкорпил предполага, че Мисионис се намира на около 7 км западно от Търговище и е познал.

Всъщност името на днешния град идва от средновековното селище. Под Мисионис се е правил античен пазар и се е развил до голям и много известен търговски център. Краят за селището в края на XIV век с настъпването на османските войски по българските земи. Разказаха ми, че жителите не искали да се предадат на везира Али паша. „Ние не ще се отречем от нашия господар цар Иван Шишман, за да се покорим на турците“, казали управниците на града, а Али паша наредил на войниците си да разрушат и опожарят Мисионис.

Въпреки унищоженията и вековете на забрава до днес са запазени основите на 3 базилики, като едната е частично реставрирана за туристи. Запазена е и подовата й настилка. Смята се, че е открит и олтар, който е от времето на Първото българско царство. Служел е за покръстване на езичните до онзи момент прабългари. Ако това е така, навярно Мисионис е един от първите християнски центрове в България. Личи силната вяра на жителите в този град, особено по размерите на базиликите му.

Мисионис е посочен 3 пъти в книгата „Развлечение на копнеещия да преброди страните“ на Мохамед ал – Идриси, която за XII век представя накратко познатите тогава части от Европа, Азия и Африка. В нея арабският учен описва българските земи, а Мисионис описва като голям град с оживен пазар, осъществяващ търговия с днешните руски земи. Освен интересната си история, мястото ме впечатли и с красивите природни гледки от високо.                                                                                                                       Печено свинско

 НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Съставки за 6 порции:

•    1,8 кг свинско филе с кост

•    1,5 ч.л. смлян кориандър

•    1 ч.л. кимион, смлян или начукан

•    1 голяма скилидка чесън, обелена и намачкана

•    1/2 ч.л. смлян черен пипер

•    1 ч.л. сол

•    175 мл червено вино

•    225 мл пилешки бульон

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Подправеното вино се е използвало като марината или сос, който се намазва върху месото, докато се пече. Филето също може да бъде покрито с трохи или брашно, докато се пече. В тази рецепта се използва фолио за опаковане, което осигурява запазването на сочността.

Малка кафемелачка ще свърши прекрасна работа за смилане на кимиона. Ще стане още по-ефективно, ако го смелим заяедно с чесъна.

Загряваме предварително фурната до 220°С. Махаме кожата от филето и набождаме сланината навсякъде с върха на ножа. Смесваме подправките и чесъна във виното с тях покриваме месото. Поставяме филето върху двоен лист фолио, достатъчно голям, за да го затвори. Закрепваме краищата на фолиото около месото, оставяйки свободно място в горната част. Изсипваме по-голямата част от останалата винена смес върху месото, след което затваряме фолиото. Готвим на 220°С за 10 минути, след това намаляме до 180°С за около 30 минути.