Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Мишкова нива и мистерията за гробницата на египетската богиня Бастет

Людмила Живкова организира тайна изследователска мисия с помощта на Ванга

Кое е общото между египетска богиня и Странджа планина? Отговорът е местността Мишкова нива. Богинята е познатата като жената с котешка глава Бастет, покровителката на плодородието и всички жени. Местността пък е повече от тайнствена – светилище и може би гробница на богиня.

Щом посетих някогашния тракийски комплекс в горите на Странджа, нe очаквах да имам желанието отново да се завърна на това място. На пръв поглед само останки от основите на някогашни гробници. Оказва се обаче много повече. На т. нар. „Голяма могила“ ясно личи някогашна мащабна постройка от големи мраморни блокове. Тя е съставена от 3 кръга, като най-външният е с диаметър 25 метра. Но историите, които не спират да гъделичкат любопитството и до днес се разказват като сладка приказка от местните. Най-интересна тук е южната част на кръга, където се е намирал вход към куполна гробницa. Той е имал покрит дромос и кръгла куполна камера. Над входа пък е стоял фронтон – голям триъгълен камък, на който са издялани символите щит с копие и две разтворени длани. Сякаш тези две ръце казват: „Стоп, спри до тук! Това е място само за просветени.“

Навярно вътре хората са се посвещавали в тайнство, разказаха ми историците на Малко Търново. Тракийските жреци са предавали истина, до която не всеки е имал достъп. Дали това е информация за света преди хиляди години и за бъдещите хиляди години? Не знаем, но Ванга е посочила мястото като скривалище за такава информация. Това гласи мистериозна история с тайна археологическа операция от началото на 80-те години.

Всичко започва с карта, намерена от местен иманяр. Тя е с йероглифи и мистериозни символи и за да бъде разчетена, я дава на учени от БАН. Така обаче попада и на дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова, която по това време е председател в Комитета за изкуство и култура. За да се разгадаят тайнствените ѝ символи, се стига до там да се търси помощта на Ванга. Пророчицата посочва като място „Мишкова нива“. Според нея там има гроб на египетска богиня, а с нея се крие и голяма тайна, свързана с далечното минало и далечното бъдеще. Ванга обаче предупреждава да не се копае. Не бил сега моментът.

Това не спира Живкова да свика екип, който да започне проучване. То обаче продължава за кратко. Скоро дъщерята на бившия първи умира, а изследванията спират. Цялата документация е засекретена, а учените от тогава твърдят, че не са намерили нищо повече от глинени съдове. Някои местни казват, че мястото, което сега наподобява пещера е вход към друга вселена, други пък разказват, че в определен ден от годината, от слънчевата светлина се проектира силует на старец.

Каква е истината и там ли е гробът на Бастет, все още остава загадка. Едно е сигурно обаче, „Странджа е планина на вечното завръщане“, както казва историкът Александър Фол.Ще ви покажа една стара средновековна, и определено не така тайнствена рецепта за приготвяне на царско пиле:                                                                                                                   Царско пилеНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 500 г варено пиле

- Тесто за пай

- 7 яйца

- 1/2 ч.ч. смлян джинджифил

- Щипка смлян анасон

- Щипка шафран

- Сол и черен пипер на вкусНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

- Разбиваме яйцата и ги смесваме с подправките. Разстиламе тестото за пай в тава. Слагаме пилето върху тестото, изсипваме и яйчената смес. Печем във фурна на 200 градуса до готовност.