Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Момчиловата крепост пази спомена за героя на Родопите

Момчил войвода имал своя независима държава и водил борба с османските нашественициКрасивите Родопи пазят спомена за своя най-голям герой от българската история. Името му е Момчил войвода, наричан също Момчил юнак. Може много от вас да не са го чували, не го бях чувал и аз, докато не посетих крепостта кръстена на него – Момчиловата крепост. Тя се намира само на 17 км от Смолян, а панорамната гледка от нея е изключително красива.

Това е едно от местата, от където Момчил войвода е ръководил своята собствена независима държава през XIV век. Тя обхващала централните Родопи, простирала се по Беломорска Тракия и имала за столица гръцкия град Ксанти.

Крепостта била опасана със стени над 2 метра и е имала голяма порта достигаща почти 5 метра. Все още личат основите. Местните разказват и историите за Момчил войвода. Той бил от заможно семейство и впечатлявал с внушителния си вид. Бил толкова едър, че османските турци го сравнявали с минаре на джамия. Още като младеж той грабел граничните райони край Византия. Появила му се слава на разбойник, който не може да бъде спрян. Затова околните владетели разбрали, че единствено могат да го привлекат като съюзник. Затова сръбският крал Стефан Душан му поверил част от своите земи, сред които попадали Родопите и мястото, където се намира крепостта.

Своенравен, находчив и храбър той обръща гръб на Душан и помага на Византия, като от империята получава нови земи. Освен това императрица Ана Савойска го удостоява с титлата деспот, а от император Йоан Кантакузин получава крепостите Подвис и Св. Ирина. По-късно обръща гръб и на Византия и повежда сам борба с настъпващите на Балканите османски нашественици. Изгражда силна войска от 5000 пехотинци и над 300 конници. Печели множество битки и става един от първите владетели в Европа, които предпазват Стария континент от турските войски. Загива на 7 юли 1345 г. в сражение именно с османците при крепостта Перитор, на брега на Бяло море.

Крепостта му в Родопите днес разказва цялата тази история за своя някогашен владетел в документален филм, който се прожектира пред туристи в топлите летни дни на отсрещната скала. Изградени са седалки за публика, а за да се стигне до горе се минава по малка живописна пътека. Всъщност крепостта е строена много преди да се роди родопският юнак. Изградена е още през VI век от император Юстиниан I. Истинският ѝ разцвет обаче е през Средновековието, когато Момчил е наблюдавал надлъж и нашир своите земи от нея. Препоръчвам ви именно заради необятната гледка да посетите това място, което е пропито с легенди за героя на Родопите.                                                                                                   Царско пиле

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:-    500 г варено пиле

-    7 яйца

-    1/2 ч.ч. смлян джинджифил

-    Щипка смлян анасон

-    Щипка шафран

-    Тесто за пай

-    Черен пипер

-    СолНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:-    Разбиваме яйцата като за омлет и добавяме подправките. Поставяме пилето върху тестото за пай и изсипваме върху него яйчената смес. Печем във фурна на 200 градуса до готовност.