Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Потопената църква в язовир „Жребчево“

Уникален храм под вода, останал от 3 бивши села

Има една църква, в която не може винаги да се влезе или поне не по суша. Но пък може с лодка. Това е необикновената църква „Св. Иван Рилски“, която е потопена в язовир Жребчево. Когато я видях за пръв път, беше началото на пролетта, когато под вода бяха само основите ѝ. На фона на залязващото слънце изглеждаше като илюстрация към приказен роман.

Историята на църквата наистина е като от приказка, която все още продължава. На това място, само до преди 50 г. не е имало язовир, а цяло село. Името му е било Запалня, а около църквата, която се издигала на най-високата му точка, имало десетки къщи с дворове и розови градини. Селото било създадено още през XV век., а храмът е бил издигнат през 1891 г. от тревненски майстори. Всички селяни помагали за построяването му. Един осигурил строителен материал, втори икони, трети търсил поп, който да служи в нея. През 1959 г. обаче започва строежът на язовир Жребчево. Той е един от най-големите язовири в България – 25 кв. км. по поречието на река Тунджа. За да има вода за плодородните ниви наоколо, трябвало да бъдат залети и изселени 3 села – Жребчево, Долни Паничарево и Запалня, където била църквата.

Властта дала на жителите възможност да разрушат къщите си и с материалите да построят нови в околните села. Никой не посегнал само на църквата. Единствено били взети иконите, които били пренесени в Копринка и Гурково, а камбаната била пренесена в Твърдица, в храма „Св. Петка“. И до днес бие, когато почине някой от жителите на трите потопени села.

В последните години язовирът около църквата е голяма туристическа атракция. Когато и да съм минавал, винаги съм намирал посетители, които искат да я снимат, но освен като туристически обект, тя продължава да служи на Бога. В нея влизат постоянно хора, които палят свещи и отправят молитвите си, а над някогашния олтар стои икона на Богородица. През 2019 г. дори старозагорският митрополит Киприан отслужи в храма литургия на Петдесетница. Той благослови и укрепването на църквата, което се случи през март миналата година. Всяко лято тя потъва под вода и до нея може да се стигне с лодка или кану.

Много се радвам, че този уникален храм се поддържа и се правят опити да се запази, за да продължи още дълги години неговата приказна история.

                                                                                                                                                                                                    Празничен хляб за Петдесетница

Тази древна рецепта е още от библейски времена и показва начина, по който традиционно трябва да се приготвя празничният хляб за Петдесетница. С този християнски празник се изпраща Светия Дух, а това се случва 50 дни след Великден – Христовото възкресение. Квасът се приготвя 3 дни.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 700 г пшенично брашно

- 300 г квас

- 30 г мая за хляб

- 150 мл вода (ако е необходимо – и повече)ПРИГОТВЯНЕ НА КВАСА:

- Ден 1: 100 мл вода и 100 г брашно се смесват и се оставят в покрит съд при стайна температура.

- Ден 2: 100 мл вода и 100 г пшеничено брашно се прибавят към тестото от предишния ден, омесва се отново добре и се оставя да престои в закрит съд.

- Ден 3: 100 мл вода и 100 г пшеничено брашно се добавят към тестото от предишния ден, омесва се добре и се оставя да почива в закрит съд.ПРИГОТВЯНЕ НА ХЛЯБА:

- Объркваме всички съставки и омесваме тестото.

- Оставяме тестото да почива 1 час.

- Омесваме отново.

- От тестото оформяме хляб или пък слагаме в намазана правоъгълна форма. Оставяме да втаса още 1 час.

- Печем за 1 час на фурна при 180 градуса.