Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Родопска кухня – шевицата на българската кулинария

Там, където и дивата природа дава вкусни продукти, а пърженото е непознато

Родопа била девойка, прочута с красотата си и харесвана от всички богове. Всеки я искал само за себе си и се опитвал да я открадне.

Гръцкият бог Хемус бил особено ревнив и не искал никой, освен него да я гледа. Затова започнал да хвърля камъни, които да я скрият от погледите на обикновените хора и божествата. Въпреки това, те не помогнали да се разпространява мълвата за красотата на Родопа. Още по-голяма ревност обхванала Хемус и като не можел да опази красавицата от чуждите погледи, я вкаменил. Така красивата девойка станала планина.

Склонен съм да вярвам в тази древна легенда, защото до днес Родопите за мен са най-красивата планина в България. Само който не я е обиколил, не се е влюбил в прекрасната природа и пъстрата традиция, която се пази в малките села на Родопите.

Тази планина винаги ми е напомняла на красивата българска шевица, толкова е цветна и причудлива. В нея се крият много тайни в древни митове и легенди, в мистични разкази, дори и в рецептите на традиционните ястия от района.

Заради труднодостъпните земи в миналото, родопчани са разчитали единствено на храната, която сами си произвеждали в градината, а разнообразието не било голямо. Фасулът, картофите и царевицата са част от характерните храни за планината. Вече съм ви разказвал за невероятния смилянски фасул, който слави България по целия свят. От картофите, които в този край се наричат патати, пък се приготвя вкусният пататник. Домакините разнообразявали ястията като съчетавали картофите с фасула, зелето с ориза, алабаша с картофите, фасула и лещата с картофите и други.

Особено много в Родопите се отглежда и лимец, който траките са използвали всекидневно. Житната култура вирее на по-бедни почви и на голяма надморска височина. Родопчани са известни и с вкусното кисело мляко и сирене, което произвеждат. Но с тучните пасища, на които се отглеждат овцете, козите и кравите, не може да се очакват лоши продукти.

По тези места и дивата природа дава вкусна храна. Ако се разходите из гората, можете да си наберете малини, къпини, билки и диви гъби, само ако ги разпознавате разбира се.

За родопската кухня може да се каже, че е много здравословна, защото пърженето тук е почти непознато. Набляга се на варене, печене и задушаване. Много от продуктите се консумират дори в суров вид. Автентичната родопска кухня е още жива и само чака да бъде преоткрита. Ако искате красиво кулинарно пътешествие, отидете в Родопите и започнете с вкусните пататник, клин и трахана.

 

 

Рецепта

 

РОДОПСКИ ГОЛЕНИК

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

-        500 г спанак

-        1 ч.ч. ориз

-        2 бр. яйца

-        100 г краве масло

-        сол

-        черен пипер

-        мащерка

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 

-        Почистваме спанака, нарязваме на ситно и леко го задушаваме в маслото. Към него добавяме ориза с малко вода. Оставяме да къкри, докато самият ориз поеме водата.

-        Счукваме яйцата, слагаме подправките и разбъркваме. Всичко това се разстила в дебел тиган като тънка питка и оставяме да се изпече.

-        След като се изпече от едната страна, обръщаме от другата.