Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Севтополис - българската Атлантида

Древният тракийски град стои потопен на дъното на язовир Копринка от десетилетия

Древни руини, потънали под вода и то едва на 30 мин. път с кола от Казанлък, все още остават скрити за любителите на историята. Не, не описвам легендарната Атлантида. В България има един древен град, който е на дъното на язовир „Копринка“. Неговото име е Севтополис и е може би най-известният археологически обект под вода у нас.

Градът е открит през 1948 година при изграждането на язовир „Копринка“. Разкопките са под ръководството на археолога проф. Димитър Димитров. До края на 1954 година екипът му разкрива целия град, за който се смята, че е основан от тракийския цар Севт III. Въпреки това предвиденият басейн за язовир е запълнен с вода и разкопките остават невидими до днес.

Според историците от 320 г. пр. Хр. градът е бил столица на най-значителното тракийско държавно обединение - Одриското царство. По време на разкопките в некропола са открити множество тухлени куполни гробници. Някои от гробниците пък били подмогилни, като в тях били погребвани траки от висшите слоеве на обществото им.

Това се разбира от факта, че в гробовете им са откривани цели колесници заедно с конете им. Обикновените хора обичайно били кремирани или са заравяни в малък гроб, в който са поставяли част от най-ценните им предмети от живота. Над 1300 антични монети от 3 различни периода са открити при разкопките на Севтополис. Столица на "най-богатата държава на Балканския полуостров", това пише старогръцкият историк Тукидид по време на Одриското царство.

За жалост няма как да видим днес уникалния град, който от десетилетия лежи под вода. Любопитно е обаче, че преди 10 години е изградена идея Севтополис да бъде ограден със стена и така да се обособи като суша в средата на язовира, а лодки с туристи да могат да се спират в близост до древните разкопки. Дали някой ден ще можем да ги видим, остава загадка, но не бива да забравяме славните времена, когато по днешните Български земи са живели славните траки.РЕЦЕПТА:Ще ви запозная с една средновековна рецепта за бадемов пудинг.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:1 чаша бадемово мляко

1 ½ с.л. захар

¼ чаша сметана

½ с.л. розова вода

½ с.л. неароматизиран желатинНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Загряваме бадемовото мляко и добавяме сметаната, слагаме и захарта и розовата вода. Когато започне да къкри, добавяме желатина. Смесваме добре всичко и го оставяме в хладилника за 4 часа. Когато пудингът е готов, го поставяме в купа за сервиране и го поръсваме със захар.