Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Село Баня лекувало римските войници с минералните си извори

Легенди разказват, че тук идвал да се къпе бащата на Александър Велики – Филип Македонски

Село Баня е в планината или по-точно между 3 планини. Това малко, но богато на история село е разположено между Рила, Пирин и Родопите. То е до любимите зимни курорти, извор е на минерални води и е едно от най-древните населявани места в района. Тук са живели, траки, римляни, прабългари и всички те са завещали по нещо на днешните жители.

Някои смятат, че траките оставят след себе си киселото мляко, откъдето идва и названието му „тракийско мляко“. Римляните пък донесли културата на водолечението, а както подсказва името на селото, тук има баня и то римска. Няма да може да се изкъпете в нея, но може да я разгледате.

Заради минералната вода, римските войници са се спирали в местността, за да лекуват раните и травмите си. Легенди разказват, че тук идвал да се лекува Филип Македонки, бащата на Александър Велики.

Днес минералната вода стига до хотелите в селото, а в центъра е реставрирана и запазена Римската баня, както я наричат всички. Тази малка постройка е изградена около XVI век в типично римски стил. Изглежда малка, но от тук на ден са минавали стотици хора. Ползвала се е и от мъже и от жени, но по различно време от деня, разбира се. Сутрин са се къпели мъжете, а следобед жените. Любопитно е, че в стените има канали, по които минавала горещата пара от минералната вода и така вътре се затопляло допълнително.               

Извиращата тук минерална вода е 54 градуса. Наистина гореща, затова има и направен смесител в банята, където се разреждала със студена. Не се е хабяла нито капка. Басейнът е направен така, че да се самопочиства. С изтичащата се от него вода се е измивало и тоалетното помещение към банята. Отвън също е имало корита, в които се е смесвала водата, като се е ползвала и за пране.

Многократно съм казвал, че България е богата на минерлни води, красива природа и богата история, а село Баня добре показва и трите.Средновековна рецепта за гъби с праз в бульонНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:-    225 г гъби

-    1 голям праз

-    2 ч.ч. зеленчуков бульон

-    2 ч.л. смесица от карамфил, черен пипер, дълъг пипер и индийско орехче

-    щипка шафранНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Слагаме бульона да заври. Измиваме гъбите, като отстраняваме стъблата и ги нарязваме на парчета с размер колкото хапка. Измиваме добре праза, премахваме корените и зеления участък и нарязваме на тънки кръгли филийки.

Добавяме гъбите, праза и подправките в бульона. Готвим, докато празът стане прозрачен.

Сервираме го веднага, щом го свалим от котлона.