Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Сердика – римският град в сърцето на София

Основан от тракийското племе серди, той се превръща в любим на Константин Велики

„Сердика е моят Рим.“ Тези думи са на император Константин Велики за днешна София, която преди 1700 г. носи името Сердика. Константин Велики много харесвал града и именно тук взема решението Източната Римска империя да има за столица Константинопол (днешен Истанбул). Смята се, че дори за кратко до изграждането на Константинопол управлявал от Сердика.

Днес виждаме останките на римските крепости точно в центъра на столицата ни. Ларгото, и зоната около ЦУМ разкриват древните сгради и крепостни стени. Първите реставрации започват още през 60-те години на миналия век. Обаче не са стените на Сердика най-старите постройки в столицата ни. В кв. „Слатина“ са открити първите две селища, чиито останки датират от 5000 г. пр.н.е. Така можем да кажем, че първите столичани произхождат от „Слатина“. Открити останки от сгради от медно-каменната епоха в последствие показват плавно преместване на населението към днешния център на София.

До основаването на Сердика се стига през ІІ хил. пр. Хр. от тракийското племе серди. Те били привлечени от района на София, заради горещия минерален извор близо до днешната Владайска река. Днес всички свързваме града с това, че е столица и е силно икономически развит, но неотдавна най-важното са били множеството минерални води, които са един от символите, вплетени дори в герба на София.

През І в. сл. Хр. градът е завладян от римляните. Те също са привлечени от минералните води, но и от стратегическото разположение. Така градът се превърнал в силна крепост при император Марк Аврелий. Той обградил Сердика с кръгли и триъгълни кули и четири порти към четирите посоки на света. Сърцето на града, където е пл. „Св. Неделя“, е имало две павирани големи улици. Те са били центърът на Сердика, т.нар. форум. В района на метростанцията са се намирали луксозни вили с канализация и водопроводи. На юг са се намирали важните административни сгради.

Всички тези описания могат да се видят свободно в център на столицата ни, която с основание можем да наречем археологическа съкровищница.

                                                                                                                      

                                                                                                                  САЛАТА ОТ ГЛУХАРЧЕ

 Една древна рецепта за свежа и много хранителна салата.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 4 ч.ч. нарязани свежи млади листа от глухарче

- 2 твърдо сварени яйца

- 200 г телешка пържола

- 2 с.л. зехтин

- 4 с.л. брашно

- 1 ч.л. сол

- 1 с.л. захар

- 3 с.л. оцет

- 1 ½  ч.ч. сметана

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Загряваме зехтина в тиган. Смесваме брашното със солта, захарта и оцета и го слагаме в тигана. Бъркаме докато се сгъсти.

Сваляме от огъня и внимателно прибавяме сметаната. Нарязваме листата от глухарчето и ги заливаме с готовата смес. Нарязваме месото на дребни парчета и го добавяме към салатата. За финал гарнираме със сварените яйца.