Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Солницата до Провадия – Вавилонската кула, пазеща бялото злато

Учени смятат, че тук се намира най-старото селище в Европа

„Като истинска Вавилонска кула“, това си помислих, когато посетих праисторическия градски център Провадия – Солницата. Това място, което продължава да се разкопава от археолозите, е на площ от 300 дка. И до днес то е единствено находище на каменна сол в България. В него има солодобивен център с обредни ями, укрепено с каменни стени селище, ритуално поле, некрополи и място за производство на керамични съдове.

Наричано е често от учени „най-старото селище в Европа“. Създадено е преди 6700 г. и е било укрепено, като да запази нещо свръх ценно. Имало е два кръга от стени, които на места достигат 5 м дебелина. Всъщност наистина зад тези дебели каменни укрепления се е пазело съкровище.

Все още го наричат бяло злато, но за разлика от преди хиляди години вече го има на всяка маса. Това е солта, която била голям лукс. Търговията с нея била огромна бизнес индустрия, която заслужавала да се пази с масивни укрепления, наподобяващи Вавилонската кула. Навярно жителите тук са били изключително богати, тъй като са произвеждали по няколко тона седмично. Имало е цели 4 съоръжения за изпаряване на ценната хранителна добавка. Мога само да гадая по колко се е търгувала солта тогава, но ми разказаха за теория, според която Солницата може да има общо с най-старото златно съкровище в Европа, открито във Варненския некропол. Дали ценните златни накити са символ на богатството добито от солта по тези земи? Възможно е да е така, защото двете места се намират едва на 40 км разстояние едно от друго.

В миналото солта е била истинска парична валута. Дори латинската дума за „заплата“ sal идва от названието на бялото злато. Това е така, защото римските войници масово си купували сол с парите, които им изплащали за служба в армията. Днес цената на солта не е така висока, но остава най-важна съставка за всяко ястие и всеки шеф знае, че без малко сол на вкус не може.РецептаЕто един древен метод за приготвяне на риба:

1.    Увийте рибата в лозови листа или листа от лапад.

2.    Покрийте рибата с глина.

3.    Изпечете добре докато глината изсъхне.

4.    Разчупете и почистете. Ако решите да пробвате тази хилядолетна рецепта, внимавайте да не си счупите зъб с някое останало парче керамика по рибата. Ползването на листа за увиването преди изпичане обаче е традиция, която е позната на българските рецепти. По този начин рибата поема максимално от вкуса на листата и предпазва рибата от изгаряне.

Прави ми впечатление, че всички селищни могили, които съм посетил са били изградени много близко до малки реки. Това е така защото рибарството е сред основните начини за препитание на праисторическия човек. Особено важен за изхранването е бил ловът на дивеч. Въпреки че козите и овцете вече са били опитомени и са давали и мляко, силно разпространен е бил ловът на елени, зубри, диви кози и изчезналите вече говеда – туровете.

Неолитът е първата стъпка към цивилизацията и се оказва първата къкреща гозба в историята на кулинарията. Основни похвати в кухнята и храненето от тогава се използват и до днес, а с малко експериментиране бихме могли да приложим някоя от древните рецепти и сега, но с нов прочит.