Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Состра – римската крепост, бранила дългия път

В станцията живеели между 500 и 1000 войници, които пазели магистралата между Мизия и Тракия

Изобщо не се замисляме за доставянето на храна днес. През ум не ни минава да се притесняваме дали изобщо тя ще стигне до нас, дори до нашия град. В миналото обаче изобщо не е било така. Плодове, зеленчуци, пшеница, боб и всякакви хранителни продукти са изминавали с дни дълги пътища и не е било сигурно дали ще достигнат крайната си дестинация. Опасността транспортирането им да бъде застрашено от обирджии е била всекидневна реалност.

На Стария континент най-силно транспортът се развива през времето на Римската империя и именно римляните измислят как да предпазят пътищата си. Тогава са построени стотици километри, които са свързвали далечни градове и всички, както знаем, стигали до Рим. Някои от тези древни магистрали личат и до днес, дори и в България. На 16 км от Троян се разходих по малка част от стария военен и търговски път Улпия Ескус – Филипополис. Той е свързвал провинция Дакия (Северна България) с Долна Мизия и Тракия. Съвсем близо до това малко останало парче път от посипани камъни се намира една от многото древни римски крепости, които бранели пътуващите и най-вече ценните хранителни продукти. Все пак от тях зависело изхранването на населението във великата империя.

Состра – така се наричала бранителната крепост, чиито останки още могат да се видят. От гръцки името й означава „пояс“ и като истинска голяма преграда обхващала част от важния транспортен път между северните и южните части на днешна България. Вътре са живели между 500 и 1000 войници, а част от стените и портата днес са възстановени и могат да се видят в реални размери. Крепостта е била огромна по мащаби и все още личат военният щаб, складът за жито, жилищните сгради на военните, сградите на куриерите, както и места за погребения.

Строителството на тази пътна станция е започнало в средата на II век и тя съществувала над 300 години, когато е разрушена от готите. Крепостта обаче явно е обречена да брани пътища дори в съвремието, защото забелязах, че през нея минава жп линия, по която пътуват влакове. Вече няма стотици войни там, които да се мобилизират, но пък минават стотици туристи, които искат да се докоснат до уникалната история на това място. ПРОСЕНИК С МАЯНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:-    800 г царевично брашно

-    1 ч.л. сол

-    20 г мая

-    ½ ч.л. захар

-    2 с.л. олио НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:-    Натрошаваме маята и я смесваме със захарта и щипка сол. Наливаме малко вода, трябва да се получи гъста каша. Оставяме маята да престои на топло място, докато шупне.

-    Пресяваме брашното през сито. За целта правим дупка в средата. Добавяме сол и шупналата мая.

-    Наливаме на брашното хладка вода, за да може тестото да стане гладко. Щом е готово го оформяме на топка. Намазваме я с олио и разстиламе добре в предварително намаслена тава. Нарязваме на малки квадратни парчета и печем в предварително загрята фурна. Когато е готово го изваждаме от фурната и го напръскваме с вода. Покриваме с кърпа.