Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Спартанската кухня – по-лоша и от смъртта

Древните гърци се хранели обилно само за вечеря

Щипка сол, лъжица оцет и обилно количество свинска кръв. Не, това не е нова моя рецепта. С тези три съставки се изчерпва най-известният специалитет в древна Спарта. Името му е „Черна супа“ и не един чужденец е възкликвал: „Сега знам защо спартанците не се страхуват от смъртта.“

Храбрите, обучени в издръжливост спартански войни не са се отдавали на кулинарни наслади. Всъщност тяхното меню е известно като най-лошата храна в Древна Гърция. С типично войнствен маниер на спартанците им било забранено да се хранят самостоятелно по домовете си. Свободните граждани и управниците ядяли в общи трапезарии, наречени обедни клубове или систии. Храната пък идвала директно от големи ферми, които се обработвали от робите – илоти. Произвеждало се всичко нужно и така и не се налагал внос както при другите големи полиси.

Най-големите градове през Vвек – „Златният век“ на Древна Гърция били Атина с 300 хил. жители и Коринт с 90 хил. Те не спирали да се разрастват и развиват. Повечето жители гледали кокошки, за да разчитат на пресни яйца. По-заможните, коити имали повече роби, предпочитали  да се хранят с гъши яйца или от паун. Всяка къща си имала склад за храна, който бил пълен предимно със зърнени култури, вино и зехтин. Жените имали задачата да се погрижат за най-важното на масата – хляба. След като го замесели и бил готов, обръщали внимание и на останалата къщна работа.

Днес казваме, че закуската е най-важното хранене за деня. Това обаче не важало за древните гърци. Сутрин хапвали нещо леко, а на обед едва няколко маслини, парче плод, малко хляб и сирене - всичко овкусено със зехтин. Наваксването с трапезата идвало на вечеря, когато имало много храни и вино. Това било времето, когато семейството се събирало заедно и изкарвало цялата вечер на масата в разговори.

Знам, че много от нас в натовареното си от задачи всекидневие, постъпваме като древните гърци. Пропускаме храненията през деня за сметка на обилни, тежки вечери. Трябва обаче да не забравяме, че организмът ни има нужда от енергия през целия ден.