Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Старосел – сърцето на траките

Мястото все още пази наследството на древния народ в производството на вино

Сърцето на тракийския народ или мястото, където са открити най-много материални наследства оставени ни от траките, е село Старосел. Днес това място се свързва с минерални извори, спа и превъзходно вино, което също е завещание на древния тракийски народ. Малкото село в подножието на Средна гора става изключително известно преди 20 г., когато именитият археолог Георги Китов открива в околията антични гробници и храмове.

Като изключителен любител на траките и оставеното от тях по нашите земи, се отправих на обиколка на това място още преди години. Първите ми впечатления дойдоха от т.нар. Четиньова могила. Тя се намира на около 4 км от Старосел. И до днес това е най-големият тракийски царски комплекс с мавзолей. Историците смятат, че е съществувал от края на V и началото на IV в. пр. Хр. Помещението представлява голям купол с близо 5 м диаметър. Наблизо има и вкопана скална вана, където се е произвеждало вино. По време на разкопките са открити и множество съдове за свещената за траките напитка.

Друга известна могила до Старосел е „Хоризонт“. Навярно там е бил погребан някой почетен тракиец, защото гробницата е изградена от цели 10 колони, нещо изключително рядко срещано. Наоколо има и още 9 уникални могили с украса, но те не са отворени за посетители.  Там археолозите попадат и на винарски пособия и съдове, а също и на делви със засъхнало вино. В района има и още едно доказателство на тезата ми, че Старосел е сърцето на траките. Съвсем наблизо се намира и древният архитектурен комплекс „Кози грамади“. Той е разположен на площ от 8 дка и датира от V век пр. Хр. Учените смятат, че в него е бил погребан Ситалк – един от най-великите тракийски владетели. Вече съм ви разказвал легендата за него, според която заради смъртта му богинята Артемида изпратила на траките като дар възможността да отглеждат лозя.

Този дар е запазен и до днес в Старосел и ревностно се пазят тракийските традиции в производството на хубаво вино.

 Оризов хляб с лимонНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:-    500 г брашно от ориз

-    400 г кисело мляко

-    2 бр яйца

-    2 ч.л. лимонов сок

-    3 с.л. зехтин

-    1 ч.л. сода

-    СолНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:- Слагаме оризовото брашно в купа и правим кладенче. Разбъркваме добре яйцата. След това прибавяме зехтин, сол и разбъркваме енергично. Сместа се изсипва в брашното и се разбърква с лъжица.

- Разбъркваме содата в киселото мляко до пълното шупване. Добавяме сместа в брашното. Добавяме и лимоновия сок. Замесваме меко тесто, без продължителното месене. Оставяме за 30 минути за да си почине.

- Изсипваме тестото във форма за хляб върху хартия за печене.