Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Татул – тракийско светилище или гробът на най-великия певец

Това място, подобно на Перперикон, пази множество тайни и мистерии

Той е най-великият певец на всички времена. Няма нито една награда „Грами“, но пък имаше златна награда кръстена на негово име. Ако все още не сте се сетили, описвам Орфей. Митичният герой е живял по нашите земи и навярно останките му все още са тук. Най-вероятното място е на 15 км от Момчилград – светилището до село Татул.

За мен това тракийско светилище е един от най-мистичните паметници по българските земи и също като Перперикон, тепърва ще разкрива дълбоко пазените си загадки. Тук има множество скални изсичания, а едно от най-необичайните открития е гробницата, която представлява пирамиден саркофаг. Издялана е на ръка, висока е над 4 метра и е широка 6 метра.

Някои български историци и археолози смятат, че на това място е погребан тракийски цар, живял преди 3500 години. Гробницата му след време започнала да служи като място за поклонение на траките. Това предположение се потвърждава до някъде от древногръцки текстове, които споменават две погребения, случили се в Източните Родопи – това на тракийския цар Резос и това на Орфей. Според легендите Орфей бил разкъсан от менадите - жените на Дионис, и след това бил погребан от своята майка точно на това място.

Навярно преди хиляди години около светилището се е проляла кръв. Може и да е била на най-магичния певец на света. Със сигурност обаче на светилището до село Татул се е леело много от свещеното за траките вино. От производството до консумацията, то е било част от религията им и култа към бога на виното Дионис.

Ето една средновековна рецепта от Неапол, запазена и до днес. Тя няма общо с траките, нито с виното, но има наситен червен цвят, който напомня на свещената за онзи народ течност. Освен това е една идея за нещо по-необичайно, което можем да приготвим с появяващите се вече на пазара череши.

Присмехулен пудингПРОДУКТИ:

-    Череши

-    1 чаша бадемово мляко

-    4 с.л. пчелен мед

-    1 чаша или 2 филии хлебни трохи

-    1 ч.л. сандалово дърво

-    Щипка шафран

-    Сол на вкус

-    2 лъжички медНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Премахваме костилките на черешите. Сваряваме ги до омекване и след това ги натискаме през сито. Добавяме към получената каша бадемовото мляко, меда, галетата, шафрана, сандаловото дърво и сол на вкус. След това оставяме да къкри на бавен огън.

Щом е готово, остава само да си пожелаем „Добър апетит!“