Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Траянови врата – крепост и проход запомнени със славната битка на цар Самуил

Причината за победата над император Василий II се крие в храната

Траянови врата не е само познатият ни тунел по магистрала „Тракия“, а проходът, през който са минавали хиляди древни войници. Той е бил единственият проходим път, по който от Горнотракийската низина се е достигало до Сердика (днешна София). Същото име носи и красивата реставрирана крепост в близост.

Препоръчвам ви да се отбиете до крепостта, когато минавате по „Тракия“. Тя се намира на 15 км от Костенец, а по път ще видите много красиви природни гледки. Погрешно крепостта носи името на римския император Траян. Тя е построена много преди него, върху старо тракийско селище. Някога е носила името Щипон и навярно е служела за пътна станция. Проходът пък първоначално се е казвал Суки и е бил малък и тесен, но в последствие римляните го разширяват, за да може по него да преминават колесници.


Българската история най-вече помни Траянови врата със славната битка през 986 г. край крепостта, когато византийският император Василий II е разгромен от цар Самуил. До там се стига след като византийският император тръгва с 30-хилядна армия да завзема България. Безуспешно обсажда Средец и тук пръст има храната. Тъй като обсадата продължила 20 дни, провизиите на византийците свършили. Те не можели да се снабдяват от околностите на града с още храна и отслабени от глад отстъпили. Тогава по обратния път българите устроили засада в прохода при крепостта Траянови врата. Предполагам, че ако войниците на Василий II разполагаха с достатъчно провизии, нямаше да претърпят толкова голямо историческо поражение.

Какво обаче са яли византийските и римските войни? Определено много леща. За тях лещата е била като свещена храна. Причините са, че тя е лесна за пренасяне и приготвяне.

Всякакъв вид варива също са били сред най-любимите в менюто им. Те съдържат много протеини, дават енергия и възможност на тялото да се възстанови бързо след сражения. Друга любима храна за ромеите са били рибени чорби, а на почит били и супите от леща и бакла. Чаша мляко и то разредено с вода пък бил техен любим десерт. Месото от домашни животни обаче било за по-заможните и не се консумирало така масово.

Затова, ако можем да изведем някакъв кулинарен извод от славната битка при Траянови врата, то трябва винаги когато тръгнем на път да се запасим с достатъчно храна.