Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Урвич – крепостта бранила последните незавзети земи на България

Някогашният манастир в близост е единственият споменат в Паисиевата „История славянобългарска“

Истински допир със средновековната история на България. Така определям момента, в който отидох до крепостта „Урвич“. Тя не е реставрирана и всичко запазено от нея до днес показва строителните способности на прабългарите през IX-X век.

Крепостта се намира на 20 км от София и някога е бранила днешната столица от османските нашественици. По пътя към някогашното укрепление дори има паметник, който напомня за храбростта на цар Иван Шишман и неговите войни, които 7 години пазели последните парчета българска земя преди османското робство.

Има много местни легенди, свързани с това място. Най-известната разказва за цар Ясен – брат на цар Иван Шишман. Един ден цар Ясен излязъл на лов от „Урвич“, но през това време крепостта била обсадена от османците. Те успели да превземат укреплението и пленили царската съпруга. Ясен научил за случилото се и успял да пресрещне нашествениците. Разбил турските орди и освободил съпругата си. Скоро крепостта отново била обсадена, но този път цар Ясен побягнал. Почти стигнал до днешния Самоков, когато турците го настигнали и го убили. Там, където потекла кръвта му, избликнали 7 минерални извора, носещи днес името Царевите кладенци.

Фрагменти от историята разказват, че жената на цар Ясен построила в негова памет манастир в близост до крепостта. Той бил разрушен в края на XVI век, но остава единствената света обител, спомената от Паисий Хилендарски в „История славянобългарска“. В книгата си монахът споменава за „манастира Урвич“, който се намирал в теснините на Искър край София.

Препоръчвам да посетите това малко известно място, което до последно е пазело незавзетите български земи от османските турци.Ето една много стара и лесна българска рецепта, която все по-рядко се пази и в пожълтелите бабини тефтери.СЛАДКИШ ОТ ЦАРЕВИЧНО БРАШНОНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:-    2 ч.ч. царевично брашно

-    1 ч.ч. пшенично брашно

-    3-4 с.л. кисело мляко

-    2-3 с.л. олио

-    1 лъжичка сода за хляб

-    2 яйцаНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Разбиваме яйцата. Смесваме ги с всички продукти, като добавяме малко вода. Изсипваме сместа в дълбока намазнена тава. Печем и поднасяме за закуска.