Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Фермата на Катон

Древната римска литература започва с кулинарията

Как да съхраним леща по древноримски?

„Разтваряте билката силфиум в оцет, потапяте лещата в оцета и оставяте на слънце. След това натъркайте лещата със зехтин и оставете да изсъхне.“

Това е една от първите рецепти, завещани ни от древните римляни. За жалост няма как днес да задоволя кулинарното си любопитство и да изпробвам този стар метод, защото билката силфиум вече не съществува. Тя е била първото лекарство антибебе и римляните я обрали до последния стрък още преди падането на Западната империя.

Множество други подобни рецепти и бележки за успешното фермерство са ни останали в наследство от древния политик Марк Порций Катон. През IIв. пр.н.е. той написва трактата си  "За замеделието" (De agri cultura). В него дава напътствия как да се построи ферма и какви съоръжения са нужни за производството на вино и зехтин. В бонус за почитателите на древната храна, бележките съдържат дълъг списък с рецепти. Те обаче не са за основни ястия – готвачът е трябвало да измисля интересни предложения за господаря си. Това са рецепти за съхраняване на месо и зеленчуци, за правене на сладкиши и десерти, лечебни питиета и някои по-специални видове вино.

Така кулинарната литература се оказва сред първите писмени произведения в Древен Рим. Самият Катон пък е не по-малко интересен като личност от рецептите и фермерските напътствия, които ни е завещал.

От информацията, която намерих за него, мога да кажа, че изобщо не е бил кротък и благ фермер. Бил е един от най-успешните военни пълководци в Испания. Негова е заслугата древноримските военни да влязат във форма, като уволнява много, които счита за твърде дебели, за да яздят кон.

Не знам дали тогава са прекалявали с десертите, но сладкишите в земеделския трактат на Катон са с гръцки имена и на практика са римска вариация на гръцките. Информацията за основните ястия от онова време е много оскъдна, но римската кухня се е повлияла силно от Древна Гърция. Пример за това са някои от рецептите на Катон за вино. Изцяло взаимствана е гръцката практика за добавяне на морска вода във виното за да се получи по-чист вкус.

Винарството обаче е било добре развито в Италия и преди гръцкото влияние. Прекрасните италиански вина до днес доказват, че традициите в производството им са дълбоко залегнали в земите на Древен Рим. Затова препоръчвам на всеки, който отива в Италия да почете традицията като се наслади на хубаво местно вино в комбинация с древно римско ястие от типа на чесново сирене, леща, пюре от целина или пушена наденица.