Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Харман Кая – древната обсерватория или цял тракийски град

Светилището, с мистериозни скални площадки, изследвало циклите на слънцето

Светилище, древна обсерватория или цял тракийски град се крие в подножието на Източните Родопи в близост до село Биволяне, община Момчилград. Всъщност не знам колко е скрито, но откритото са две скални площадки с диаметър 10-15 метра.

Попаднах случайно на това място при обиколката ми по забележителностите Перперикон и Татул, за които знаем много. Харман Кая обаче по нищо не отстъпва на тези две популярни дестинации, просто не е проучено все още достатъчно. Това личи още от пътя, по който се стига до него – черен път, по който все пак може да се мине с кола, а след това се налага да се продължи пеш и за около 20 минути се стига до светилището.

Открито е през 1941 г. Още тогава археолозите забелязали много останки на някогашни сгради и улици, но те били покрити с твърде много растителност. Признавам, че аз не ги забелязвам, но все пак не съм археолог, а само любител на историята. Това, коeто видели накарало специалистите да заподозрат, че тук се крие цял древен тракийски град, от който днес явнo е останала само най-високата част, използвана като светилище. Това са именно двете скални площадки, под които се намира и пещера дълбока 7 метра. Впечатление прави, че тя е във формата на утроба.

Харман Kая означава „равна скала“. Изравнените в скалата площадки най-вероятно са използвани като древна тракийска обсерватория. Проучвания сочат, че са служели за измерване на годишния цикъл и за установяване на лятното и зимното слънцестоене. Според археолози скалната обсерватория се е ползвала за наблюдения на слънцето и е била изградена около 2000 г. пр. Хр.

Направи ми впечатление, че площадките имат дълбоки улеи, които погледнати от високо всъщност изглеждат като концентрични кръгове. Те стават все по-нагъсто към центъра. Разказаха ми и за теорията, че може Харман Кая да е функционирал като светилище, но заедно с Перперикон и Татул. Така тези 3 свещени за траките места да са били като едно цяло.

Ако сте в района на Източните Родопи, отделете няколко часа, за да посетите и Харман Кая. Разходката си заслужава!

                                                                                                                                                                                                                    Патина от броколи

                                       Патината от броколи е един от многото варианти за тази рецепта. Подходяща е за вегетарианци.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

-    500 г броколи

-    6 яйца

-    3 с.л. сос гарум (рибен сос)

-    пресен кориандър или магданоз

-    зехтин

-    черен пиперНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-    Нарязваме броколите и ги измиваме добре. След това ги варим за 6 минути.

-    Разбиваме яйцата като за омлет.

-    Добавяме гарум и черен пипер. Изсипваме в съд, намазан със зехтин.

-    Готвим на водна баня за 30 минути на 200 градуса. След това махаме от котлона и поръсваме със ситно нарязан кориандър или магданоз.