Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Хоталич – крепост, надживяла две български държави

Близо до Севлиево се пази град, който е бил втори по големина след столиците ниЕдва на 4 км от Севлиево красивата природа пази един древен град, който е просъществувал през 2 български държави. Името му е Хоталич и мога от опит да ви кажа, че ще се изненадате от мащабите му и от това колко запазен е всъщност. Той е бил втори по големина у нас след столиците ни Плиска, Преслав и Търново, като се разпростира на 43 дка и е бил от 4 квартала.

Смята се, че градът е възникнал около V – VI век. Първоначално е бил само византийско военно укрепление срещу нашественици от север, а после се превръща в селище. В последствие е бил разрушен, но и възстановен от българското население през X век. Тогава пък се е ползвал за отбрана от византийците от юг и от варварски народи от север. Първоначално името му е Хотел. В него обаче не са се настанявали гости, а си е имало многолюдно постоянно население. Това го доказва и голямото гробище, което е открито от археолозите – 130 средновековни гроба и още 61, разпределени в няколко некропола. „Съгради този храм Гено от Хотел и Петър Търнов лято 67…“ Това пък гласи единственото писмено сведение за средновековния тогава град, който по-късно в турските административни документи е записан като Хоталич. Именно турските завоеватели слагат край на съществуването на града. Те разрушават крепостта и прогонват населението в т.нар. долен Хоталич, който получава името Серви и е днешно Севлиево.

До толкова българското население забравя за съществуването на Хоталич, че той е открит чак през седемдесетте години на XX век. Разкопките започват през 1981 г., а проучванията продължават и до днес. Изненадан съм колко запазен е градът все още и колко скоро изглежда изоставен, а всъщност са минали стотици години. Стоят стените на църквите, ясно личат високата кула и крепостните стени. Хоталич показва като по учебник как е изглеждал типичният български средновековен град. Ако искате да се потопите в тази родна история, задължително посетете това красиво и автентично запазено място.Броколи с домати на фурнаНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:-    800 г броколи

-    10 бр. чери домати

-    50 г черни маслини

-    2 с.л. хлебни трохи

-    2 с.л. пармезан

-    кедрови ядки

-    зехтин

-    чили чушка

-    3 скл. чесън

-    1 гл. лук

-    пипер

-    сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-    Отстраняваме стъблото на броколите, като го разделяме на малки парчета и ги сваряваме в обилно количество гореща и леко подсолена вода. Броколите трябва да са съвсем леко бланширани и не трябва да са прекалено меки, в противен случай ще се разпаднат.

-    Разстиламе ги в тава, добавяме щипка сол и черен пипер. Поливаме с малко зехтин. Добавяме нарязани чери домати и маслини. Слагаме и скилидките чесън както и нарязания на кръгчета лук.

-    Слагаме тавата във фурна на 180°C с вентилатор за около 15 минути.

-    След 15 минути поръсваме броколите с галета и пармезана. Връщаме обратно във фурната за още 10 минути докато покафенеят.

-    След 10 минути броколи по сицилиански на фурна са готови.