Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Храм „Св. Александър Невски“ – бижуто в центъра на София

За 4 г. емблематичната катедрала с позлатени куполи е носила друго име

Какво се намира в центъра на София? По-хитроумните ще кажат, че е буквата „ф“. В случая обаче имам предвид символа на столицата ни – катедралата „Св. Александър Невски“.

С красивата си архитектура, внушителните размери и уникалните стенописи тя впечатлява хиляди туристи всяка година. Дълго е била най-високата сграда в столицата. Камбанарията й стига 53 метра височина, а с площта си от 3100 кв. м „Св. Александър Невски“ до днес е най-големият православен храм в България и вторият по-големина на Балканите. По време на литургия или християнски празник вътре могат да се съберат 5000 души.

Храм-паметникът е като бижу за столицата. Погледнат отвън изглежда сякаш е позлатен и това е съвсем вярно. 700 кв. м от куполите са покрити с немско 24-каратово злато, а интериорът е украсен със скъпоценни оникси, алабастри и пъстроцветни бразилски, марокански, италиански и немски мрамори.

Храмът е построен между 1882 и 1912 г. за космическата тогава сума от 5,5 млн. златни лева. Близо 2 млн. лв. са събрани с дарения от народа, а в строежа са участвали специалисти от шест различни националности - руснаци, българи, немци, австрийци, чехи и италианци. Храмът е изграден в памет на руските войни, загинали за Oсвобождението на България от османско робство. Подозирам обаче, че малцина знаят на кого точно е кръстена катедралата. Руският герой и светец Александър Невски е покровител на войнството. Той е древноруски княз, живял през XIII век и се смята, че е негова заслугата за формирането на руски етнос. Днес част от мощите му са изложени пред централния олтар.

Малко известен факт е, че за 4 г. катедралата е носила името на друг светец или по-точно светци, които и до днес разпалват спорове с Русия. От 1916 до 1920 г. се казва „Св. св. Кирил и Методий“. Причината за смяната на името е, че по време на Първата световна война България и Русия са на противоположните фронтове.

За страната ни и най-вече за столицата името „Св. Александър Невски“ вече се е превърнало в символ. Когато се сетя за забележителност в София, първата картина, която изплува в ума ми, е на катедралата. Най-добрият начин да се грижим за това „бижу“ е като помним историята му.