Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Царевец събирал цялата власт в страната в продължение на два века

470 жилища на високопоставени българи и 23 храма са открити на величествения хълм

Царевец е като средновековна крепост от приказките - труднодостъпна, със сложна укрепителна система, естествено обградена от река Янтра. Крепостта е била център на върховното управление на България в продължение на два века. Хълмът, който днес посещават хиляди български и чуждестранни туристи, е защитен от четири порти с кули, а пред най-главната и до днес стои спуснат подвижният дървен мост.

Царевец е най-внушителната част от старата столица Велико Търново. Тук е била концентрирана цялата власт на държавата и това го усетих от внушителните постройки, още първия път, когато посетих това място. На този хълм преди столетия са живели българските царе, техните наследници и най-приближените им, които са движели цялостната политика на страната. С богат интериор, в тронната палата са били личните покои на владетеля, а в дворцовата църква са били положени мощите на най-почитаната от българите светица – св. Петка Търновска.

Зад високите стени се е намирала и „майката на всички български църкви” – патриаршията. Така че от тук се е ръководел и църковният живот в страната. Бях изненадан да науча, че при археологически разкопки на хълма са открити основите на 470 жилища, в които са живели все високопоставени българи. През столичния период в крепостта е имало 23 храма и 4 манастира.

Археологическите проучвания обаче показват, че районът е обитаван дори много преди създаването на българската държава. Първите сведения за обитаване на района са от старокаменната епоха – между 40 и 10 хил. г. пр.н.е. На Царевец и съседния хълм Трапезица има и следи от тракийско селище от края на XIII в. пр.н.е., като най-вероятно след римското нашествие е било разрушено.

Градът възвръща величието си през 1185 г., когато на 26 октомври болярите Петър и Асен обявяват в църквата „Св. Димитър“ края на византийското робство. Само година по-късно Търново се превръща в столица на възстановената българска държава. Днес величествеността на Царевец дори се е превърнала в малък празник, който се отбелязва с красивото цветно шоу „Звук и светлина“.

Със следващата рецепта за печен ориз искам да се прехвърлим в Средновековието и да се потопим в славните години на Царевец:

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:•    1 ч.ч. суров ориз

•    2 ч.ч. вода

•    60 г настърган пармезан

•    60 г настъргана моцарела

•    60 г захарНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Към ориза добавяме захарта и пармезана. Слагаме го в тава, покриваме ориза с моцарелата и печем на 350 °C, докато моцарелата започне да покафенява. Това ще отнеме около 15-20 мин.