Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Черепишки манастир – където още живее историята за цар Иван Шишман

Обителта е била вдъхновение за Алеко Константинов и Феликс Каниц

Цар Иван Шишман водил последни отчаяни битки срещу турските нашественици. При едно от последните сражения във Врачанския балкан били избити много български войници. Толкова много, че дълго след това се намирали останките им по напоената с кръв земя. Местните започнали толкова често да казват: „Черепи виж!“, че нарекли мястото Черепиш.

Тази легенда разказва откъде идва специфичното наименование на Черепишкия манастир.

Това е една от най-красивите забележителности в България и не го казвам само аз, а и прословутият унгарски пътешественик Феликс Каниц. „Най-красивото място“, пише той преди повече от век. Обграден от природата на дивото Искърско дефиле, Черепишкият манастир е място, което винаги бих посетил, когато минавам в района на Мездра.

„А хубав е наистина; Боже, колко е хубав този пусти Черепишки манастир! Извивките на шумящия Искър, притиснат от едната си страна със зелени и разцъфтели лесисти хълмове, препълнени със славеи; от другата страна притиснат от надвиснали разноцветни и разноформени гигантски скали, изпъстрени с пещери.“ Това пък са думи на Алеко Константинов, който също се вдъхновявал от природата наоколо.

Но мястото не е уникално само заради заобикалящата го природа, а и заради добре запазената българска история. Смята се, че манастирът е основан още през XIV век, докато цар Иван Шишман е бил на власт. За това свидетелства манастирският устав, наречен „типик“. Той е писан в периода 1390-1398 г. и в него се споменава, че манастирът и черквата към него са разрушени след битка с турските поробители. Бързо е бил възстановен след това, но през следващите 2 века историята мълчи за съдбата на обителта. Знае се само, че е опожаряван многократно, но отново е възстановен през 1660 г.

Мястото е специално и заради множеството скални пещери наоколо. Легенди разказват, че в тях е загинал цар Иван Шишман и някъде там е скрито златото му. Със сигурност обаче наоколо смъртта си са намерили много български войни, сражавали се за последните непоробени късчета българска земя.

Представям ви една лесна средновековна рецепта за приготвяне на алкохолната напитка медовина.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:-    1 л червено вино

-    75 г захар

-    100 г мед

-    10 г джинджифил

-    4 ч.л. канела

-    10 зърна кориандър

-    3 зърна карамфил

-    1 ч.л. прясно смляно кафе

-    1 ч.л. дълъг пипер

-    5 семена кардамонНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Загряваме виното и в него разтваряме захарта и меда. Стриваме всички подправки без джинджифила в хаванче на фин прах и добавяме към виното. Разбъркваме добре.

Поставяме джинджифила в торбичка и го потапяме във виното. Оставяме го да престои за няколко часа и го изваждаме.

Така подправеното вино трябва да се консумира в рамките на няколко дни с удоволствие и мярка.