Магазин

Услуги

Андре Токев Китчън има за цел да провокира отношение към храната. Аз и моят екип вярваме, че сме натрупали опит, с който можем да Ви предложим създаване на уникална кулинарна визия. Научете повече ТУК.

Яйлата – резерватът, под който се крият стотици гробници и скални жилища

300 декара, разделени от 60-метрови отвесни скали, пазят древен пещерен манастир

След всяко посетено място по българското Черноморие, си казвам, че няма по-красиво и след всяко следващо пътуване, разбирам, че греша. При една от последните ми обиколки попаднах на резервата Яйлата. Това магично място се простира на 300 декара площ и се дели от морето от 60-метрови скали.

Както знаете освен вкусната храна, обожавам историята по нашите земи, а тук тя е в изобилие. Пещерни жилища, некрополи, ранновизантийска крепост и скален манастир пазят спомени за случилото се от VI-ото хил. пр. н.е. до средата на XI век. Преди да разкажа за археологическите находки там, трябва да спомена, че се натъкнах и на прекрасна природа. Мястото е богато на растения и животински видове. През резервата преминава и пътят на прелетните птици „Виа Понтика“.

3 некропола и над 120 гробни съоръжения са открити в Яйлата. Някои са изкопани в равното поле, други в отвесните скали. Както повечето антични паметници, така и некрополите тук са били ограбени през вековете. Има обаче малки изключения, в които са намерени керамични съдове, бронзови и железни токи, монети, стъклени мъниста и други накити. Така археолозите са изчислили, че гробниците са от II-V век. Повечето са били фамилни. В някои са намерени по 15 скелета.

Друга забележителност в резервата, която очите ви не могат да пропуснат, е ранновизантийската крепост. Тя е добре запазена, а на места реставрирана. Датира от V век, а дебелите и високи стени свидетелстват за нейната важност. Ако гледката от нея не ви впечатли, то скалната църква ще ви смае.

Тя носи името „Св. св. Константин и Елена“ и се намира в пещера с 3 отделения, последното от които с отдушник. По стените са изсечени  кръстове и прабългарски знаци. За местните е традиция да се празнува денят на Св. св. Константин и Елена точно в пещерата. Друго впечатляващо е, че наоколо има още поне 101 пещери. Дялани са от човешка ръка и навярно са ползвани като скални жилища. Откритите в някои от тях каменни оръдия на труда говорят за човешко присъствие тук от V хил. пр.н.е. Разказаха ми, че последно са били използвани от монаси през късното Средновековие.

Ако трябва да обобщя с едно изречение, Яйлата е поредното прекрасно морско място в България, под което обаче се крие хилядолетна история, прокопавана за живота в миналото и за живота в отвъдното.

За завършек на разказа ми, ще ви предложа една древна рецепта за подсладено вино:                                                                                                                     Пимент

                    
Пимент е общо название на подсладените подправени вина, които освен много ароматни и вкусни стават и особено полезни.НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За 12 – 16 чаши:

-    2 л червено вино

-    175 г захар

-    1 с.л. канела

-    1 ч.л. джинджифил на прах

-    1 ч.л. смлян карамфил

-    1 ч.л. настъргано индийско орехчеНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Загряваме виното, докато започне да се вдига пара. Добавяме захарта и оставяме да се разтвори.

Смесваме всички подправки и билки заедно. Разбъркваме половината от тази смес във виното, след това опитваме и бавно добавяме още, докато постигнем вкус, който ни хареса.

Задушаваме цялата смес за 10 минути. Прецеждаме и бутилираме, когато виното се изстуди. Добре е да се изконсумира в рамките на седмица.